събота, 23 декември 2017 г.

Карамелизирани ядки

 

Необходими продукти:
2 ч. ч. сурови ядки /орехи, бадеми, получава се чудесно и с пуканки/ 
1 ч. ч. захар
1 с. л. лимонов сок
масло колкото кибритена кутийка
1 ванилия - по желание

Начин на приготвяне:

1. Леко изсушаваме ядките във фурната на 100-150 градуса за около 30-40 минути.
2. Приготвяме карамела като в подходящ съд изсипваме захарта и добавяме 1-2 с.л вода и лимоновия сок. Малко преди да свалим от котлона добавяме маслото и ванилията. Бъркаме интензивно.
3. В готовия карамел, още докато е горещ и докато е на котлона, изсипваме ядките и бързо разбъркваме с голяма лъжица. Едновременно с това внимаваме да не прегорим карамела, за да не стане горчив.
4. Разстиламе карамелизираните ядки върху хартия за печене, като е важно това да стане много бързо и възможно на по-тънък слой, за да ни е по-лесно после да ги начупим. Внимаваме да не се изгорим.
5. Изчакваме ядките да изстинат и ги начупваме на по-малки парченца.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар