Кюфтета с картофи и бял сос



Необходими продукти:
500 гр. кайма /свинска или смес/
1 яйце
4-5 с. л галета
1 глава лук - нарязан на много ситно
Подправки на вкус: черен пипер, сол, кимион, чубрица

3-4 картофа
2-3 големи моркова

За соса:
50 гр. краве масло
3-4 с. л брашно
500 мл. прясно мляко
сол на вкус
3-4 с. л. сок от лимон
1-2 скилидки чесън /по желание/

За поръсване:
50-100 гр. кашкавал или моцарела


Начин на приготвяне:
1. В подходящ съд смесваме всички продукти за кюфтетата, като внимаваме със солта, ако каймата е от магазина, защото е осолена. Омесваме добре каймата и оставяме в хладилника за 1-1.30 ч., след това оформяме еднакви по големина кюфтенца.
2. Белим картофите и почистваме морковите. Измиваме ги и ги сваряваме, като не е нужно да е до пълна готовност, защото допълнително ще бъдат запечени. Нарязваме на шайби и картофите и морковите.
3. Мажем с олио дъното на тавичка и нареждаме в кръг: картофи, моркови, кюфтенца. Редим от периферията на тавата към центъра, както е на снимката. Може да ги подредите и по друг начин - въпрос на фантазия.
4. Приготвяме соса като първо запържваме маслото и брашното за няколко минутки, след което при непрекъснато бъркане и на тънка струйка добавяме прясното мляко. Ако соса ви се стори гъст - добавете малко вода. При печене, ще се сгъсти още. Последно овкусяваме соса със солта, счукания чесън и сока от лимон.
5. Изчакваме соса да поизстине и с него заливаме наредените кюфтета в тавата. Настъргваме кашкавал или моцарела.
6. Печем за около 20-30 минути на 200 градуса;

Забележка: Трябва да внимаваме със солта, за да не пресолим ястието, като съобразим, че и в соса и в каймата има сол, а последно поръсваме с кашкавал/моцарела, което допълнително внася сол.
Прясното мляко може да се замени със сметана, а също много вкусно се получава и с комбинация от прясно и кисело мляко, плюс едно яйце;

Приятен апетит!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 




Няма коментари:

Публикуване на коментар