Меденки - гъбки и таралежи




Необходими продукти:

550-600 гр. брашно /около/
200 гр. пчелен мед
100 гр. захар
100 мл. олио
1 яйце
2 ч. л сода за хляб
1/2 пакетче канела
мармалад за слепване

За украса:
100 гр. черен шоколад
2-3 с. л. прясно мляко
маково семе

За глазурата:
1 белтък
захар


Начин на приготвяне:
 
1. Смесваме меда и захарта. Леко загряваме сместа на водна баня и разбъркваме добре.
 
2. Добавяме яйцето и олиото. Разбъркваме с миксера.
 
3. Към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме добре, а ако е необходимо добавяме още брашно, за да се получи нелепнещо,  меко като пластелин тесто.
 
4. Покриваме тестото с фолио и охлаждаме в хладилник за около 30 минути.
5. Включваме фурната да загрее до 180-190 градуса, а през това време правим топчета и фитилчета за шапки и пънчета на гъбките. Фитилчетата трябва да са два пъти повече от шапчиците.  За таралежите правим топчета, които издължаваме с ръка в единия край, за да имитираме муцунка. Редим всичко в застлана с хартия или фолио тава. Таралежите редим така, че муцунките да се леко вдигнати и подпряни в стената на тавата, а тъй като те са по-големи по размер искат повечко време за печене от елементите на гъбките. Най-добре да се сложат в отделна тава.


 
6. Печем около 10-15 минути.
7. Внимателно преместваме изпечените фигурки и изчакваме да изстинат напълно.
8. С помощта на нож издълбаваме шапчиците на гъбките, а пънчетата слепваме с мармалад две по две.
 
9. Приготвяме глазура като с миксер разбиваме 1 белтък, а към него добавяме захар до желаната гъстота. С помощта на четка мажем от глазурата пънчетата, а в основата им поръсваме с маково семе. Изчакваме да изсъхнат добре.
10. Разтопяваме на водна баня или в микровълнова печка 100 гр. черен шоколад с няколко супени лъжици прясно мляко. Разбъркваме и топим шапките на гъбките и гръбчетата на таралежите. Изчакваме шоколадът да стегне.
11. С мармалад слепваме шапките към пънчетата. С клечка за зъби топим в шоколада и оформяме очи и нос на таралежите.

Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар