Варена тиква със сусамов тахан и орехи

 

 
 
Необходими продукти:
500 гр. тиква
1 ч. чаша захар /от 200 мл. вместимост/
1 ампула ванилия
1 бурканче от 250 гр. сусамов тахан
едро смлени орехи за украса
 
 
Начин на приготвяне:
 
1. Белим тиквата и я режем на малки парчета. Избираме по-широк съд и в него поставяме ред тиква, поръсваме със захар, ред тиква, поръсваме със захар и така до свършване на тиквата, като най-отгоре трябва да завършим със захар.
 
2. Захлупваме съда с тиквата и я оставяме да престои така за 10-12 часа на хладно, през които от нея се отделя сок.
3. Варим тиквата на умерен огън, като ако отделения сок не е достатъчен добавяме допълнително малко вода. В сиропа добавяме ванилията, той се посгъстява, докато тиквата се вари.
4. Сварената тиква сервираме с малко от сиропа, в който се е варила и залята със сусамов тахан. Най-отгоре поръсваме със смлените орехи.
 
Забележка: Ако таханът е прекалено гъст може да го смесите със сиропа от тиквата и тогава да я залеете.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa

Няма коментари:

Публикуване на коментар