Пълнена тиква с плодове и локум



 
 
Необходими продукти - количеството им зависи от големината на тиквата:
 
1  тиква
сушени плодове без костилка: стафиди, сини сливи, кайсии, фурми, червена боровинка, смокиня и т.н. - според предпочитанията ви
2 - 3 с. л. ром или коняк
 едро смлени ядки - орехи или бадеми
1 кутия локум
2 с. л. лимонов или портокалов сок
1 с. л. канела
1 ампула ванилия
2-3 с. л. мед
пудра захар за поръсване 
50 гр. масло - пропуснете го, ако постите или ако приготвяте тиквата за Бъдни вечер



Начин на приготвяне:

1. Измиваме хубаво тиквата. Режем капачето отгоре. Издълбаваме я отвътре. 
2. Приготвяме плънката като смесваме сушените плодове, ядките, локума нарязан на парченца и канелата. Добавяме меда, алкохола, плодовия сок и ванилията. Разбъркваме добре.
3. Пълним тиквата с плънката, като задължително изсипваме вътре и течността от съда, в който сме я приготвяли, защото там са всички аромати :)
4. Най-отгоре поставяме маслото - нарязано на парченца. Похлупваме я с капачето й.
5. Печем тиквата на 160-170 градуса,  в  тава с малко вода на дъното. Продължителността на печенето зависи от големината на тиквата и от сорта й. Обикновено отнема 2-3 часа. Ако е нужно доливаме допълнително вода в тавата.
6. Реже се като торта, а всяко парче може да се поръси с пудра захар преди сервиране.

 
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар