Необходими продукти:
500 гр. зрял боб
10-12 сушени чушки
1 среден морков
1 глава кромид лук
1 стрък праз
100 мл. олио
брашно за затапване на чушките
Подправки
сол на вкус
джоджен
ронена чубрица
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1-2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Измиваме боба и го накисваме във вода поне 10-12 часа. Сменяме водата и изчакваме да заври. Отново сменяме водата и варим до омекване на боба.
2. Докато бобът се вари, заливаме чушките с гореща вода.
3. Измиваме, почистваме и режем на ситно моркова, лука и праза. Запържваме ги в олиото. Отцеждаме боба и го добавяме към зеленчуците. Разбъркваме и запържваме за 5 мин. Добавяме червения пипер, сол на вкус, пресования чесън и останалите подправки.
4. Отцеждаме чушките от водата, пълним ги с приготвената плънка, поръсваме с брашно отвора на чушките, за да не изтече плънката и ги подреждаме в тава. Ако остане от плънката я изсипваме около чушките. Заливаме с 1 чаена чаша вода.
Често умишлено приготвям повечко плънка и я изсипвам около чушките. Добавям и повечко вода - като на приложените снимки.
5. Завиваме с фолио и печем около 30-40 минути на 180 градуса. Допичаме без фолио още 10 минути.
Забележка: Вместо сухи чушки може да се използват чушки от буркан или съхранени във фризер.
Да ви е сладко!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар