събота, 22 април 2017 г.

Баница със спанак, ориз и сирене
           Това е любимата ми баница. По-пухкава и вкусна не съм опитвала. В рецептата се използва ориз и това и придава този "пръхав" вид и я прави "въздушна", а и много вкусна. Родом съм от Родопите, а там ориза си го тачим. Даже много. Та тази баница съм я научила от баба ми, само че тя си отглеждаше в дворчето спанака, квасеше си кисело млекце - от "истинско" мляко, а и яйчицата бяха от домашни кокошчици.  Още се сещам как преглъщахме жадно от апетитния аромат на току що изпечена баничка и нямахме търпение да я изчакаме да изстине.... . 
            Ето я и рецептата!


Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница - 500 гр.
6 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1/2 кафена лъжичка сода
80-100 гр. масло
350-400 гр. краве сирене
1 кафена чашка бял ориз / така е по рецепта, но често слагам доста повече/
20 мл. олио
спанак - най-добре пресен, но ако сезонът не позволява, използвам 1 пакет замразен

Начин на приготвяне:

                  Слагаме оризът да се вари в подходящ съд, като не бива да го сваряваме, а само леко да се поовари. Целта е да не е съвсем суров. През това време натрошаваме сиренето, добавяме едно от яйцата и киселото мляко, в което предварително сме сложили содата. Разбъркваме добре.


Леко свареният ориз
Изцеждаме водата от ориза и го изчакваме няколко минутки, за да не е съвсем горещ.  Измиваме спанакът, ако е пресен или го размразяваме, ако сме купили замразен.

Намазваме с олио тавата, в която ще печем баницата и започваме да редим корите. Всяка кора леко намазваме с олио с помощта на четка или лъжичка.

С четка е по-лесно омазняването на корите


   Така нареждаме три кори, след което идва ред на плънката. Поръсваме от сместа със сиренето. Стараем се да е равномерно. След това добавяме лъжичка - две от ориза и най-накрая част от спанака. 


    По този начин процедираме на всеки три кори -  до изчерпването им, като се стремим плънката да е по равно и равномерно разпределена.
     Нарязваме баницата на правоъгълни парчета. Разтопяваме в подходящ съд маслото и го разливаме с лъжичка по очертанията на правоъгълниците и по краищата на тавата, още докато е топло.  Изчакваме маслото да се втвърди, а през това време си подготвяме заливката.      Разбиваме останалите 5 яйца и прясното мляко. Ако сме сложили повече от кафена чашка ориз в плънката, увеличаваме и млякото. Ако ни е останало олио от това, с което сме  мазали корите, също го добавяме.
     Заливаме баницата, след като сме се убедили, че маслото се е втвърдило добре.     Баницата печем на 170 градуса до получаване на златисто кафяв вид. Режем я, когато е достатъчно изстинала.
Приятен апетит!

Ако искате да следите моите публикации- харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/