Великденски яйца с желатин и боя на прах






Първо се извинявам за операторското майсторство на клиповете или по-точно за липсата на такова .... Наложи се сама да снимам, докато боядисвам яйцата.

Подготовка за работа:
В купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние. Внимаваме да не заври!  Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата /аз използвам такава от парти грил/, а под нея поставяме чиния, за да събере изтичащия желатин. 
Нужни са ни обикновени бои на прах. Те по принцип са в капсулки. Изсипваме ги внимателно в капачки от буркан или в други подходящи, малки и плоски съдчета. Всеки цвят отделно. Подготвяме си различни по размер, но съобразени с големината на яйцата кръгли формички или капачки, също няколко сухи вилици и широка чиста четка. Яйцата от снимките в тази публикация са правени по три различни начина.
Общото е, че първо топим яйцето, което трябва да е сварено,  топло и бяло,  в течния  и топъл желатин. Поставяме яйцето върху решетката. Трябва да работим бързо, защото след изстиване желатинът стяга и няма да получим ефекта на разтичане.
1. Метод - Поставили сме предварително в боята формичките за сладки /малки капачки или други подходящи кръгли формички/, за да може по долната им част да полепне боя. След като яйцето е вече върху решетката,  правим последователно отпечатъци с формичките.  Желатинът се разтича заедно с боята и се получава този красив ефект от снимките.

Формичките, които използвам. Запазете и самата капсулка - тя също върши работа.


2. Метод - Потапяме в боята на прах, последователно двата края на широка четка - в два различни цвята  и след като яйцето е  потопено в желатин и е вече върху решетката,  правим върху него фигури: хоризонтално, вертикално, на кръст или в кръг - въпрос на фантазия.


3. Метод - В боята на прах предварително сме поставили вилица, по "зъбите", на която полепват прашинки от боята. С нейна помощ правим отпечатъци или приплъзваме по повърхността на яйцето, така че да се получат красиви успоредни линийки, след като желатинът се разтече. Нямам клип за този метод, но ще сложа надпис под снимката с яйцето, правено по този начин.
Може да използвате и други "инструменти" за рисуване върху желатиновите яйца. В случая, за да се получи красив ефект е важно да се действа бързо, да сме си подготвили всичко предварително и яйцето и желатинът да са топли.










След като желатинът стегне напълно и постои върху яйцето около 15-20 минути, може да  подържим яйцето под течаща вода от чешмата за 1-2 секунди. След това го оставяме да съхне отново върху решетката. От водата цветовете допълнително се размиват, смесват се и се получава този пъстър акварелен ефект.





 


Всички следващи снимки са след описаното допълнително намокряне под течаща вода.





Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 





Първото, третото и яйцето най-долу са с отпечатък от вилица

2 коментара:

  1. Само от едната страна ли ги боядисвате?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Аз ги боядисвам само от едната страна и след като ги облея на струика вода - боята се разгича и на всякъде.

    ОтговорИзтриване