Нектар от кайсии по стара соц. рецепта :)





   Рецептата за това изключително сполучливо нектарче е от книгата "Домашно консервиране", издадена през 1976г.  Почти сме си наборчета с книжката :), но ви уверявам, че рецептите в нея са чудесни, подробно описани и с технология  на приготвяне, максимално запазваща хранителните качества на продуктите.  Реших в по-голямата си част да я препиша от самата книга, защото аз едва ли бих успяла по-добре да я предам като последователност и технология :)
 
Важно за плодовите нектари
 
"За да не се разслояват нектарите, т.е при съхраняването в горната част на опаковката да не се отдели бистра течност, плодовете се разваряват добре. При тези операции се осигурява пълно превръщане на неразтворимия протопектин в разтворим пектин, чието присъствие осигурява стабилност на напитката"...
 
Нектар от кайсии
 
"За нектар се подбират много добре узрели кайсии без повреди от червеи, тъмни петна и признаци на разваляне. Отбраните плодове се почистват от евентуално останалите плододръжки, измиват се добре  и се оставят да се отцедят. След това се почистват от костилките, поставят се в емайлиран или неръждаем съд с малко вода / 1 чаша на 1 кг. плод/ и се варят около 10 мин до добро размекване. Така пропарените кайсии се прекарват през специален екстрактор, през месомелачна машинка със специално приспособление, през кухненски миксер или ако са в малко количество, се пасират през гъсто кухненско сито. Готовото пюре се събира в неръждаем съд."
 
Ние първо добре пасираме кайсийките /още топли/, а след това "претриваме" през гевгир, за да се получи добра хомогенност и да няма власинки. Дори и да пропуснете "претриването" пак ще се получи чудесен нектар.
 
"Отделно се приготвят сироп / 250г. захар на 1 л. вода/, който се прецежда през гъста чиста тъкан и се прибавя към кайсиевото пюре в съотношение 1:1. Сместа се разбърква добре до получаване на еднородна маса /най-добре е това да стане с кухненски смесител-миксер/. Към сместа може да се прибави и лимонов сок ( 1/2 лимон на 1 л. смес)."
 
Лимонът придава допълнителна свежест и аромат. Моят съвет е да не го пропускате. Ако нямате лимон, може да го замените с лимонтузу.
 
"Така полученият нектар се загрява възможно най-бързо до кипене, вари се 4-5 минути и горещ, без охлаждане, незабавно се разлива в предварително добре измити и затоплени бутилки, които се пълнят догоре. веднага след напълването те се затварят ....."  "Затворените бутилки се поставят в легнало положение за пастьоризиране на капачките до пълното им въздушно охлаждане."
 
"За да се избегне развалянето на нектара, особено важно е да се работи бързо, като температурата на нектара до затварянето на бутилките да не се понижава под 92С,  да се ползват чисти съдове и приспособления. В случаите, когато по време на разливането температурата се е понижила под 92С, затворените бутилки трябва да се пастьоризарат за 5-7 минути в кипяща вода."
 
Тъй като вкъщи правим доста бутилчици, а консумацията им ще е отложена във времето - винаги ги пастьоризираме. Ако решите обаче да не пастьоризирате, подръжте бутилките в легнало положение поне 15 минути или най-добре до пълното им охлаждане.


Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/
 

 
 
 
 
 
 
 
 


 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар