Необходими продукти:
1 пакет точени кори за баница - 400 гр.
1 кг. тиква - изчистена, обелена
1 1/2 чаена чаша захар (чаша с вместимост 200 мл.)
3/4 ч. чаша олио (чаша с вместимост 200 мл.)
Орехи - 1 1/2 чаени чаши, едро смлени.
1 пакетче бели стафиди - 70 гр.
щипка сол
30-40 гр. кокосово масло
2 ампулки ванилия
Канела - по желание
пудра захар - за поръсване
1. Настъргваме тиквата на едро ренде, поръсваме със солта, разбъркваме и оставяме да постои около 30-40 минути. През това време смесваме захарта, орехите, стафидите и канелата. Това ни е сухата плънка. След това изстискваме хубаво с ръце тиквата, за да махнем отделилия се сок. Непосредствено преди да започнем да правим рулата за тиквеника смесваме тиквата и сухата плънка. Добавяме ванилиите и разбъркваме.
2. Намазваме дъното на тавата с мазнина.
Вземаме 2 кори. Намазваме първата кора с олио с помощта на четка. Върху нея поставяме втората кора. Поръсваме с плънката по цялата площ на кората.
3. Завиваме на рехаво руло (не стегнато) и оформяме в средата на тавата като охлюв. Около него от центъра към краищата на тавата последователно редим останалите рула, които сме направили по описания по-горе начин.
4.
Отгоре с четка леко намазваме с олио или с кокосово масло, което допълнително придава аромат.
5. Печем тиквеника в предварително загрята фурна на 170-180 градуса, като това отнема около 60 минути.
6. Изпеченият тиквеник, след като изстине поръчваме с пудра захар.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa
Няма коментари:
Публикуване на коментар