Розети или Созополски дамги





Тези вкусни, хрупкави цветчета се правят с един специален уред. Ето такъв:


Виждала съм го и в България, но моят специално е купен от ebay.
Ето я и рецептата:

Необходими продукти:

100 мл. твърд алкохол - ром, ракия, уиски и т.н
200 мл. бира,
1 яйце
150 гр. брашно


Всичко се разбива до хомогенно рядко тесто. В дълбок тиган се сгорещява олио. Формата за розети се потапя в него, след това в тестото и после бързо отново в олиото, като се внимава, когато се потапя в тестото да не се потопи изцяло, а само до горното ръбче, защото след това розетите няма да могат да се отделят от формата. Отделянето става чрез леко разтръскане в олиото. Оставяме розетите да се допържат, като следим да не ги препържим. Готовите розети вадим върху хартия, за да се отцедят. Поръсваме с пудра захар и по желание с канела.
Много вкусни стават и в солен вариант. В този случай към тестото слагаме подправки на вкус и малко сол. Получава се идеално мезенце за биричка.

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/







Няма коментари:

Публикуване на коментар