Пеперуда от маслено тесто





        Видях преди време тази рецепта из руските форуми. Доколкото разбрах идеята е на Светлана Баста. Дълго се каних да я направя  и ето че и дойде момента -  днес, за имения ми ден.
      Няма шаблон за пеперудата. Реже се с нож на ръка, а самата украса по крилете  е въпрос на въображение. Тестото е много лесно за работа, а на вкус е чудесно. Вкусно и хрупкано. Млечната плънка чудесно го допълва. Много, много добра комбинация. Моите гости останаха възхитени от това атрактивно сладко изкушение.

Необходими продукти:

Тесто
 2 ч. л суха мая
1/2 ч. л сол
1 чаша прясно мляко
2 с. л захар
200 гр. меко масло
3 и 1/2 чаени чаши брашно
1 жълтък за намазване

Плънка

2 кут. сирене Филаделфия - натурално
3 с. л пудра захар
1 белтък
2 с. л маково семе
1 ампула ванилия

за украса
различни желета или сладка


Начин на приготвяне:

       Маята, млякото, солта и захарта се смесват в купичка. Бърка се, докато сместа се хомогенизира. Добавя се мекото масло и брашното. Омесва се добре. Тестото се поставя в купа, завива се с найлон и се оставя да почине за около 1.30 ч.
      Тестото се разточва и оформя във формата на пеперуда. Може да си нарисувате крилата на лист хартия, да ги изрежете и да ги използвате като шаблон. Аз рязах директно с нож, като преди това леко очертах контурите с връхчето на малко ножче. Украсата по краищата е от усукана двойка фитилчета, а тялото по средата е стандартна тройна плитка. Елементите прикрепих към тялото, като намазах с жълтък. Използвах формички за сладки за кръгчетата.
След като елементите са готови и "монтирани" към тялото се заемаме с плънката.
 
 

 
       Разбиваме сиренето с пудрата захар и белтъка с помощта на миксер. Не е нужно дълго бъркане - само колкото да се смесят добре. Добавяме маковото семе и ванилията и с лъжичка разбъркваме.
      Плънката се маже или шприцова, като оставяме празни местата оформени с формичките, които пълним със различни видове сладко, за да има по-голям ефект. Аз използвах сладко от боровинки, ягоди и пчелен мед.
       След като сме разнесли плънката и сме запълнили формичките със сладко, мажем с разбития жълтък тестото. Печем в предварително нагрята на 200 градуса фурна до получаване на приятен загар.

Приятен апетит!

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


Няма коментари:

Публикуване на коментар