Карамелов сладолед


     В летните дни освен разхлаждащи коктейлчета  си хапваме и доста сладолед. Тук ще споделя една от любимите ми рецепти за вкусен, лесен и освежаващ карамелов сладолед.

Необходими продукти:

300 мл. течна готварска сметана /поне 25 % масленост/
1 кутия карамелено мляко /варена сгущенка - 397 гр./
30 мл. прясно мляко
1 ампулка ванилия
парченца шоколад за украса


Начин на приготвяне:

      В дълбок сух съд, с помощта на миксер, разбиваме на пухкава пяна течната сметана, която трябва да е добре охладена преди това. В противен случай е възможно да си остане в течно състояние. На ниски обороти  на миксера внимателно и по малко добавяме карамеленото мляко. Аз използвах това:

 Има го в магазини "Берьозка". Освен, че е превъзходно вкусно и си го хапвам безсрамно директно от кутията е и доста гъстичко. Това налага преди да се добави към сметаната хубаво да се разбърка с вилица или с миксер.
     Бъркаме още малко с миксера, добавяме прясното мляко, ванилията и парченцата шоколад.
Едно от условията, за да няма лед в сладоледа е "шоковото замразяване" на сладоледа, затова е добре да го изсипем в съд, който преди това е постоял в камерата на хладилника поне 15-20 минути.
     Оставяме сладоледчето добре да се охлади, поне за около 4-5 часа във фризер или камера на хладилник, като при тази рецепта специално не е необходимо да разбъркваме, докато тече процесът на замразяване, защото консистенцията е много въздушна, с висока масленост и не се получава лед.
       Рецептата е много подходяща за деца.

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/








Няма коментари:

Публикуване на коментар