Питка с локум и какао




Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


Необходими продукти:

1 кг. брашно /около/
1/2 литър прясно мляко
мая за 1 кг. брашно  / 1/2 кубче/
3 яйца /единият жълтък го ползвам за намазване/
3 с. л олио
6 с. л захар
1 с. л сол
5-6 с. л какао
2 кутии локум нарязан на малки парченца
60 гр. масло /половин пакетче от малките/


 
Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, 2 с. л от захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Разбиват се яйцата, 4-те лъжици захар, солта, олиото, останалото мляко и всичко се омесва с брашното, в което добавяме и активираната мая. Тестото трябва да е средно по твърдост.
3. Готовото тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва - въоръжете се с търпение.

4.  Втасалото тесто разделяме на три топки.
5. От първата разточваме кора, мажем с разтопеното масло, поръсваме равномерно с пресятото какао, разпределяме нарязания на малки парченца локум и навиваме на руло. Режем на къси равни парчета, които нареждаме в намаслена тава под формата на кръг - първи външен.
6. От втората топка оформяме малки, еднакви топчета. Във всяко едно от топчетата мушкаме по няколко парченца локум. Така оформени:  - половината мажем с жълтък и ръсим обилно с маково семе, а другата половина мажем само с масло. Нареждаме едно до друго под формата на кръг /втори вътрешен/, като редим топчетата с мак през едно.
7. От третата топка правим центъра на питката, като само леко я оформяме, за да е в правилна кръгла форма. Мажем и нея с разтопеното масло.
8. Оставяме оформената питка да почине около 20-30 минути.
9. През това време от брашно и вода правим гъсто като пластелин тесто. Разточваме тънко и с помощта на формички режем  цветчета за украса. 
10.  Мажем  с жълтък, който съвсем леко сме разредили с олио цялата питка и "залепяме" изрязаните украси върху нея. Поръсваме с овесени ядки или други семена и ядки само първият външен кръг.
11. Печем на около 170-180 градуса, на предварително загрята фурна.
 
По същата рецепта, но с половин доза и без какао
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар