неделя, 9 юли 2017 г.

Имуностимулиращ чай от малинови листа

Малинови листенца
Снимка: личен архив

Храст малина
Снимка: личен архив




Чаят от малинови листа е силен имуностимулатор, но притежава и още куп полезни свойства.
Богат е на витамин А, B и С, желязо, манган, магнезий, селен, танини и др.
За плода на малината всички знаем, че е много вкусен и полезен, но малко хора знаят какви богати лечебни свойства притежават листата на малината. Те са били известни още от  стари времена, а с чай от малинови листа нашите баби са сваляли температура,  използвали са ги при простуда, като кръвоспиращо средство и т.н.

Ето синтезирано за какво се използват:

- силен имуностимулатор, поради високото съдържание на витамин C /по-високо, отколкото в  плода/
- при профилактика на вирусни инфекции, грип и настинки
- общоукрепващо и тонизиращо действие при преумора, стрес и нервни претоварвания
- при заболявания на дихателните пътища, кашлица, бронхит, болки в гърлото, ангина
- при афти и възпаления в устната кухина
- за сваляне на температурата
- като кръвоспиращо средство: при хемороиди, кървящи венци, обилен месечен цикъл
- при гастрит, ентерит и колит
- при стомашно чревни смущения, диария
- антитоксично действие, прочиства организма от токсини, диуретик
- при сърдечно съдови проблеми
- спира косопада и подобряват растежа на коса /чрез външно приложение под формата на отвара/


В Родопите /тъй като съм родом от там и имам наблюдение / по-възрастните хора ще ви потвърдят изпитания лично лечебен ефект на малиновите листа. Най-добре е да си ги наберете точно от планината. Хем са расли на чист въздух и слънце, хем със сигурност не са пръскани против въшки или други растителни болести, както често се случва с градинската малина. С други думи - екологично чисти :)
Най-подходящо време за бране е краят на пролетта - началото на лятото, но и на по-късен етап да е, пак ще се получи хубаво и полезно чайче.
Берем свежи листенца, които са с хубав зелен цвят, не са наядени от животинки, не са изсъхнали, пожълтели или растящи покрай прашни пътища.
Сушим листенцата на сенчесто, проветриво и сухо място - разстлани върху хартия, вестник или тензух. Изсушените листа нарязваме на ситно или стриваме с ръка
Съхраняваме в подходящ вакум буркан или в хартиен плик
Листенцата набрани от днес. Чакаме да се изсушат за зимата.

Ето как да си направим чай от малинови листа:
1-2 супени лъжици от изсушените листа се запарват с 1 чаша вода /250 мл./
Отварата се оставя за около 2 часа.
Прецежда се и се подслажда с мед за още по-здравословен ефект.
Пийте дневно 3-4 чаши!


Както беше споменато по-горе, заради добрия ефект при диария, когато чаят се използва за други симптоми, все пак  да се внимава да не се предозира, за да не се стигне до запек.
При първоначално използване да се следи за евентуални алергични реакции.
Също така НЕ се препоръчва за употреба от бременни жени.

Ако  статията ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/



Рожен - 09.07.2017


Няма коментари:

Публикуване на коментар