Ароматна, мекичка, мнооого вкусна, ефектна на вид и лесна за оформяне питка!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:
500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
1-2 скилидки чесън смлян/счукан /или 1 -2 щипки чесън на прах/
За украса:
чери доматчета
маслинка
червен лук
магданоз
белтък
брашно за поръсване
олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая и чесъна.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио, правим му дупка в средата и покриваме с кърпа, за да втаса. Ориентираме се по запълване на дупката.
4. Втасалото тесто оформяме на топка, която леко разточваме до диаметъра на тавата, в която ще печем. Прехвърляме го намаслената тава и го оставяме да почине още около 20-30 минути.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая и чесъна.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио, правим му дупка в средата и покриваме с кърпа, за да втаса. Ориентираме се по запълване на дупката.
4. Втасалото тесто оформяме на топка, която леко разточваме до диаметъра на тавата, в която ще печем. Прехвърляме го намаслената тава и го оставяме да почине още около 20-30 минути.
5. Подготвяме украсата: режем чери доматчетата и лукът, измиваме няколко стръкчета магданоз, подготвяме си връхче от маслина.
6. Втасалата пита намазваме с белтък, поръсваме я леко с брашно и поставяме украсата. Оформяме цвете от червения лук и маслинката. "Залепваме" магданоза и доматчетата.
7. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар