Необходими продукти:
250 гр. суров, небелен сусам
1 с. л олио или сусамово масло
Сусамът се изсипва в тава и се оставя да се изсуши и позлати във фурната за около 10-15 минути, на около 100 гр. Наблюдава се непрекъснато, за да не прегори и се разбърква, за да се запече равномерно. Трябва съвсем леко да порозовее и е готов. След като преценим, че е изпечен, го вадим от фурната и изчакваме да изстине. Слагаме го в блендера, заедно с олиото или сусамовото масло и го смиламе до гладка паста.
Ако ви се стори прекалено гъст може да се добави малко вода.
Така приготвения сусамов тахан е нетраен и задължително се съхранява в хладилни до 3-4 дни, след което започва да ферментира.
Забележка: За предпочитане е да се използва небелен сусам, защото той е с по-богато съдържание на хранителни вещества от беления.
Няма коментари:
Публикуване на коментар