Постни лозови сармички


Постни лозови сармички


Необходими продукти:

лозови листа - пресни или консервирани
1 ч. ч. ориз
2 и 1/2 ч. ч вода
1 домат /или  кафена ч. доматен сок/
2 глави ситно нарязан лук
1 ч. ч. зехтин или олио
подправки на вкус: магданоз и копър /ситно нарязани/, джоджен, черен пипер
сол на вкус

За гарниране:
1-2 лимона - по желание
кисело мляко - по желание

Начин на приготвяне:

1. Ако лозовите листа са пресни - ги измиваме, почистваме им дръжките и ги попарваме във вряла вода за няколко минути, за да омекнат и да се навиват по-лесно.
2. Запържваме в половината мазнина лука, докато леко промени цвета си. Добавяме ориза, разбъркваме и изчакваме, докато започне да изглежда леко прозрачен. След това добавяме настъргания на ренде домат /или доматен сок/, 2 ч. ч. вода и подправките - сол, пипер, джоджен, копър, магданоз и оставяме плънката да поври на умерен котлон, докато поеме водата.
3. Една по една завиваме сармичките - стегнато и колкото е възможно по-малки.
4. Може да ги подредите в тенджера и да ги варите, но аз предпочитам да ги пека в тава,.За целта си избирам някоя по-голяма тава и плътно една до друга нареждам стегнато завитите сармички.
5. Върху подредените сарми изсипвам останалата половина от мазнината и тук вариантите са два: Ако листата са били консервирани изсипвам остатъчната течност от консервата и добавям вода, колкото да покрие сармите и сол не добавям, но ако листата са пресни заливам с вода и добавям малко сол.
6. Покривам сармите плътно с лозови листа от горе или поставям  фолио /не завивам плътно, а само поставям, за да може водата да се изпарява/ и  пека на 180-190 градуса около 30 минути. Следим да останат на мазнина и да не загорят.
7. Сервираме с кисело мляко или с резенчета лимон.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 



 





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар