Постни зелеви сарми



 

Необходими продукти:
2 стръка праз или 2-3 глави кромид лук
150 гр. гъби
150 мл. олио
200 гр. ориз бисерен
кисело зеле - 1 зелка
зелева чорба


 
Подправки:
сол
1 с. л. черен пипер
1 с. л. червен пипер
1 с. л. кимион3-4 скилидки чесън
1-2 дафинови листа




Начин на приготвяне:

1. Нарязваме на ситно праза и гъбите. В дълбок тиган изсипваме олиото и задушаваме за около десетина минути зеленчуците. Добавяме ориза и запържваме на слаб огън, докато стане прозрачен. Сипваме около 300 мл. вода, пресования чесън и подправките, като внимаваме със солта, защото зелевата чорба също е солена. Оставяме на слаб огън да се поовари плънката, като от време на време трябва да се разбърква. Махаме от котлона и изчакваме сместа да поизстине.
2. Накъсваме листа от зелката, почистваме дебелите части и завиваме сарми с приготвената плънка. Редим ги в тава, гювеч или тенджера, на чието дъно предварително слагаме един пласт зелеви листа. Между сармите слагаме 1-2 дафинови листа и заливаме със зелева чорба така, че само да покрием сармите . Ако чорбата е много солена, я разреждаме с вода.
3. Захлупваме съда с капак или фолио и варим на слаб огън или печем на 180 градуса, като ако печем 10-15 минути преди да извадим от фурната,  отхлупваме съда, за да може сармите да получат хубав загар. При варенето/печенето внимаваме сармите да не загорят  и ако е необходимо добавяме още зелева чорба.

Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар