Необходими са ни:
сурови яйца темперирани на стайна температура и бели
листа от червено зеле - подбираме най-фините и тънки
боя за оцветяване на яйца /синя и червена се съчетават добре/
марля /може и парчета от ненужни дамски чорапогащници/
памук и олио - за блясък след боядисване
Последователността е следната:
Нарязваме на ситни парченца листата от червеното зеле. Предварително подбираме да са тънички и меки, за да могат да прилепнат плътно към черупката на яйцата;
Мокрим последователно всяко яйце и го овалваме в нарязаните листа, така че да полепнат максимално добре;
Плътно го увиваме в марля и завързваме с конец;
Нареждаме така приготвените яйца в тенджерата, в която ще ги варим. Добавяме още 2-3 шепи от нарязаното зеле, за да се получи по наситен цвят.
Внимателно доливаме с хладка вода;
Варим яйцата 7-8 минути след завиране и след това ги оставяме още 10-15 минути във водата, на изключен котлон. Вадим ги внимателно в чиния или тавичка. Без да махаме марлята, върху всяко яйце накапваме боя за оцветяване на яйца /течна или на прах, която сме разтворили предварително в малко вода/. Яйцата престояват така поне 10 минути.
Варим яйцата 7-8 минути след завиране и след това ги оставяме още 10-15 минути във водата, на изключен котлон. Вадим ги внимателно в чиния или тавичка. Без да махаме марлята, върху всяко яйце накапваме боя за оцветяване на яйца /течна или на прах, която сме разтворили предварително в малко вода/. Яйцата престояват така поне 10 минути.
След като яйцата са готови, внимателно отстраняваме марлята и листата от зелето.
Обтриваме ги с памуче напоено с олио.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар