Обърнат сладкиш с праскови




Необходими продукти за тавичка с размер ф 26 см.:
Чашите са с вместимост 200 мл.

4 бр. яйца размер М
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер

олио за намазване страните на тавата

За карамелената смес:
1 ч. ч захар
1/2 пак. краве масло /около 63 гр./
1 ч. л. лимонов сок

2 големи обелени праскови / може и отцедени от компот/
1 синя слива и 20 гр. сушени боровинки - по желание

За украса:
кокосови стърготини


Начин на приготвяне:

1. Карамелизираме захарта до лек златист цвят като в подходящ съд я слагаме, заедно с няколко лъжички вода и лимоновия сок. Изчакваме да се разтопи и карамелизира. В готовия карамел добавяме маслото и бъркаме енергично до хомогенизиране на сместа. Изсипваме сместа на дъното на тавичката и изчакваме да изстине напълно.
 
2. Нарязваме прасковите на тънки филийки и покриваме с тях карамела. Може да добавите за красота малко сушени плодове или друг цвят плод - като например синя слива. За допълнителна украса прибавих и малко сушени боровинки.



 
3. В дълбок съд разбиваме яйцата и захарта до побеляване и удвояване на обема им. Добавяме пресятото брашно и бакпулвера.  Разбъркваме.

 
4. Преди да изсипем тестото в тавичката, намазваме с малко олио страните й. Изсипваме тестото върху плодовете и печем на 170 градуса, около 30 минути, като това е ориентировъчно време - следете внимателно и преценете, кога сладкишът е изпечен. Всяка фурна пече различно.

 
5. Изпеченият сладкиш още топъл обръщаме в по-голяма чиния, като преди това си помагаме, по страните на тавата с нож,  ако е необходимо.


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар