Великденски козунаци - коНЦИнаци




Конци, много конци!!!!



Конците



                   Козунаци правя от доста години и тъй като обичам да експериментирам съм пробвала доста рецепти.  Рецептата, която ще споделя с Вас е тази, с която до сега никога не съм имала провал. Козунаците стават пухкави и вкусни, а  ако се спазват някои важни правила, винаги са налице и така желаните конци.
                  Та като стана дума за конците - знаем, че те са видими  глутенови нишки, а глутенът е белтък, съответно, за да имаме конци трябва да използваме силно бяло брашно. От лимец, ръж и т.н няма как да станат. По магазините за улеснение вече продават брашно за козунаци и аз използвам такова. Спокойно можете да му се доверите.
                 За хубави конци е нужно и мазнината в тестото да е повечко. Най-добре е да се използва течна и твърда мазнина. Пробвала съм само с твърда и само с течна. Има разлика и то голяма. Затова ги съчетайте.
                 Най-важното условие, за да станат конци обаче си остава месенето. За да се получат  хубави глутенови нишки, тестото трябва продължително да се измеси, като най-добре е това да става чрез издърпване и  разтягане в една посока. Отделете си достатъчно време и се въоръжете с търпение. Процесът е бавен, но резултатът си заслужава!!!

                 А ето я и моята рецепта за вкусни Великденски коНЦИнаци :)

Тук продуктите са за половин доза

Необходими продукти:

6 яйца
250 гр. захар + 2 с.л течен подсладител /подсладителят се ползва по-желание и без него също става, но не добавяйте повече захар от количеството по рецептата/
400 мл. прясно мляко
140 гр. твърда мазнина / аз слагам по равно масло и мас/
110 мл. олио
1 кубче прясна мая /или суха мая за 1 кг. брашно/
1 - 1.2 кг. брашно
1 щипка сол
3-4 ванилии
кора от лимон

Начин на приготвяне:

Всички  продукти трябва да са на стайна температура, затова предварително ги извадете от хладилника, за да се темперират.
В дълбок съд пресяваме брашното 2-3 пъти, за да се обогати с кислород. Това понякога го пропускам :) и пресявам само веднъж, но който иска да си спази всичко, нека го направи. По рецепта брашното е 1-1,2 кг. като точно колко ще се използва ще се прецени в процеса на омесване. Най-добре да отделим малка част от брашното /около 200 грама/  и ще го добавим допълнително, ако е необходимо, защото всички продукти варират по качество и количество. Има различен размер яйца, а брашното също абсорбира по различен начин и затова е най-добре да си оставим настрана тази част от брашното и да го добавяме в зависимост от гъстотата на тестото и по преценка, ако е нужно. 
 В купичка сипваме част от прясното мляко, натрошеното кубче мая, малко захар и 1-2 лъжици брашно. Леко разбъркваме и оставяме маята да се активира. Който работи за първи път с мая, може да погледне клипчето, за да се ориентира, кога е готова.
А ако ще използваме суха мая - добавяме я директно към брашното и описаното активиране го пропускаме.



 В друг съд разбиваме хубаво с миксер яйцата и захарта. Добавяме и солта.

Ето как изглежда разбитата яйчна смес


В пресятото вече брашно правим кладенче и изсипваме активираната мая, яйчната смес, останалото мляко /леко загрято/ и есенциите. Започваме да месим, като добавяме от отделеното брашно по малко, ако е нужно.  Още на този етап се стремим да месим чрез издърпване и разтягане на тестото.






След като сме приключили с  добавянето на брашното и добре сме омесили тестото, го  прехвърляме върху плота и продължаваме да месим като  топим ръцете си в разтопената мазнина и постепенно усвояваме само половината от нея. Това се прави, за да улесним маята да си свърши работата :)

Предварително разтопена и смесена твърда и течна мазнина


Трябва да се получи хубаво меко тесто, което съвсем малко "лепне".  Не бива да е прекалено меко и да лепне много, защото това означава, че брашното не е  достатъчно, за да  има конци, а и трудно се оформя и сплита после, не бива и да е твърдо, защото тогава козунаците няма да са пухкави и на конци.  Слагаме готовото тесто да втасва за около 1 час в дълбок съд. Мажем го от горе с мазнина, за да не изсъхва и го пъхаме в найлонова торбичка. Трябва да удвои обема си.  Ето как изглежда моето.

Тестото преди да е втасало


Тестото след първото втасване



Следва второто месене и усвояване на втората половина от мазнината. Това става пак постепнно. Според мен това е НАЙ-ВАЖНОТО ИЗМЕСВАНЕ и трябва да му обърнем най-голямо внимание. Отнема ми около 20-30 минути. Меси се отново с изтегляне, издърпване, разтягане на тестото - в една посока, за оформяне на глутеновите нишки.  
В клипчетата е показано, как меся аз, като разбира се, всеки може да меси по своя си начин.







 След като сме вмесили цялата мазнина и сме месили достатъчно дълго, оставяме тестото отново да втасва за около 1 час. През това време си приготвяме плънката. За една доза слагам 1 черен шоколад, 1 кутия локум сметана и 3 шепи ситно нарязани сушени плодове :)

Черен шоколад, локум и червени боровинки
Втасалото тесто вадим на намаслен плот и го разделяме на топки според броя козунаци, които ще оформяме. От една доза ми се получават 3 козунака в йенаглас с диаметър 21 см. Всяка от топките разделяме на още три. Внимателно без да точим, за да не извадим въздуха, само с ръце оформяме фитили, които разтягаме леко на страни, за да се получи кора. Слагаме желаната плънка и оформяме отново фитили.


Същото правим и с останалите две топки. Трите фитила усукваме един по един и сплитаме.

                

Усуканите фитили, готови за сплитане


Сплетеният козунак

Сплетеният козунак поставяме в достатъчно дълбок съд на дъното, на който слагаме хартия за печене. Аз нямам форми за козунак и затова ги пека, както вече писах, предимно в йенаглас и използвам бяла хартия за печене, това позвалява да се вижда процеса на изпичане и дали не започват да изгарят. Много е удобно. Какъвто и съд да изберете важно е козунакът да не заема повече от 1/3 от обема му, защото при печене расте много и ще му е "тясно".
Следва ново втасване. Тази рецепта е общо с три втасвания, но пък резултатът е ненадминат.
Втасалият козунак, готов за изпичане
Втасалият козунак мажем с белтък или жълтък в зависимост дали харесваме да е по-тъмън или по-светъл от горе. Ръсим със захар и пожелание с филирани бадеми.
Печем в леко загрята фурна 50-100 градуса и постепенно вдигаме градусите до 170 - 180 градуса / и горен и долен реотан/. Решетката е сложена на втората степен отдолу на горе/ без да броя дъното на фурната/. Още от начало покриваме с фолио, за да не изгори и първите 20-30 минути не отваряме фурната. Фолиото го извивам леко като дъга и трябва да не е пряко поставено върху тестото, защото ще залепне за него и краищата му не трябва да са подвити под ръба на съда за печене!!! 
Във фурната слагам /когато не забравя/ и метална купичка с вода, която да се изпарява по време на печенето и козунакът да стане с по-мекичка коричка. Купичката се слага в дъното на фурната - НЕ под самия козунак, а в страни от него.
Махам фолиото почти накрая на печенето /почти при пълна готовност на козунака/ и допичам само на  горен реотан /нужно е много малко време/,  да се получи мека коричка.
Печем средно от 50-60 минути в зависимост от големината на козунака и от самата печка. Следим непрекъснато и когато преценим, че козунакът е готов го пробваме с дървено шишче или клечка за зъби.
Изпеченият козунак се вади от фурната и се поставя върху решетка, за да изстива. Покрива се с кърпа.
Ето резултатът. Невероятно вкусен, пухкав и на конци коНЦИнак:

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

2 коментара:

  1. Здравейте! Искам да попитам, кога трябва да махнем фолиото?

    ОтговорИзтриване
  2. Като започнете да печете, първите 20-30 минути не отваряйте. Фолиото е върху козунака. Като минат тези минути може да отваряте фурната, но не прекалявайте и нека бъде ненапълно отворена и за бързо. Като отворите ще придобиете представа как вървят нещата с изпичането и съответно дали има нужда да махнете фолиото, за да хване хубав загар и отгоре. Краищата на фолиото са свободни, не са притиснати към съда за печене, а само е поставено отгоре.

    ОтговорИзтриване