Питка с билки и подправки за Еньовден

 


Ароматна, вкусна, мекичка и гъделичкаща всички сетива - точно както подобава на една питка за Еньовден - денят на билките.

Пълна последователност на изпълнението може да видите тук:
https://www.youtube.com/watch?v=mRyQ2KjVDL0




Необходими продукти за тава с ф24 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
2 яйца
1 с. л. захар
1 с. л сол
50-60 мл. зехтин
5-6 скилидки чесън смлян/счукан
50 гр.  разтопено краве масло /около/

Подправки по избор. Аз сложих:

1 с. л. босилек
1 с. л куркума
1 с. л сушен магданоз
1 с. л ким
1 с. л розмарин
1 с. л мащерка
1 с.л чубрица

За украса:
няколко маслини
червен лук




1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята. Аз не чаках да се активира, направо добавих към брашното и другите продукти.

2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, захарта, яйцата, останалото прясно мляко и разтворената мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с разтопеното масло, правим му дупка в средата и покриваме с кърпа, за да втаса. Ориентираме се по запълване на дупката.

4. Докато чакаме втасването, в съдче смесваме сушените подправки със зехтина. Разбъркваме добре. 

5. Втасалото тесто делим на три части. Една малка топка /около 1/4 от тестото/ и две други еднакви топки от останалото тесто. Двете големи топки последователно разточваме и мажем с предварително смесените зехтин и подправки. Всяка една разточена кора навиваме на руло, режем парчета според  височината на тавата, в която  ще печем и нареждаме в нея.

6. В средата на тавата поставяме малката топка от отделеното тесто. Оставяме питката да почине за около 20 минути.


7. Мажем с жълтък само топката в средата. Украсяваме с маслини и оформяме цвете от червения лук.




8. Поливаме между парчетата и покрай стената на тавичката с разтопеното масло и слагаме питката да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. 





Да ви е сладко!

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

















Няма коментари:

Публикуване на коментар