Черешов магма кейк



      Доколкото прочетох - тази рецепта е турска. Отдавна си я бях набелязала и чаках сезона на черешите! Чакането определено си заслужаваше, защото аз, която не съм любителка на кексове и кейкове се влюбих в нея :)
      Малко е трудно да се сервира добре изглеждащо парче от кейка, защото "магмата" е в течно състояние, но пък свежият вкус напълно компенсира това.

Необходими продукти:

За кексовото тесто:

2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар

3 яйца +1 белтък /жълтъкът ще използваме във ваниловия крем/
1 ч. ч. прясно мляко
2/3 ч. ч. олио
1 ванилия  /пакетче ванилова захар или ампулка /
1 пакет бакпулвер



За ваниловия крем:

1 литър прясно мляко
1 жълтък
6 с. л. брашно
3 с. л. натурално нишесте /царевично или пшенично/
1/2 ч.ч. захар

1 с.л масло
1 кутия  /200гр./ сирене Филаделфия  - натурална
1 ванилия /на прах или ампула/



За черешовия крем:

300 мл. вода
1 и 1/2 ч. ч. череши - измити и без костилки
1 с. л.  нишесте с вкус на череша /става и с вкус на ягода, но най-подходящо е с черешов вкус/
3 с .л. захар


Начин на приготвяне:

     При тази рецепта започваме с приготвянето на кремовете, за да може да изстинат до момента, в който ще са ни нужни.
 
    Първо приготвяме ваниловия крем. Отделяме около 200 мл. от млякото, а останалото количество, заедно със захарта слагаме в подходящ съд на котлона. Към отделеното мляко добавяме брашното, нишестето, жълтъка и ванилията и бъркаме до хомогенизиране на сместа. Аз използвам пасатор.  След като сместа стане гладка и без бучки, я добавяме при непрекъснато бъркане и на тънка струйка към млякото на котлона. Котлонът е намален. Когато кремът е готов, добавяме маслото и го оставяме да изстине, като преди това го покриваме с фолио или с капак на тенджера. След като е достатъчно охладен към него добавяме Филаделфията и с помощта на миксера леко разбъркваме.
 
    Черешовият крем се приготвя като първо отделяме малко от водата и разтваряме в нея нишестето. Останалата вода кипваме, заедно със захарта. Добавяме разтвореното нишесте и бъркаме до сгъстяване. Изсипваме черешите и оставяме за около 3-4 минути да поврат в крема. Отместваме съда от котлона и го завиваме с фолио.




Кексовото тесто:

       Разбиваме с миксер яйцата и захарта до пълното и разтваряне. Получава се кремообразна текстура. Изсипваме прясното мляко и олиото. Пресяваме брашното и  заедно с бакпулвера, го добавяме последователно, на малки части и при непрекъснато бъркане към тестото. Последно слагаме ванилията. Разбъркваме добре. Готовото тесто  равномерно изсипваме в намазана с олио форма за торта. Може да сложите хартия на дъното и.
 
      В средата на кексовото тесто с помощта на лъжица  внимателно изсипваме ваниловия крем.
Ето така:


Печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. При печене кремът хлътва и образува "кладенче". Изпеченият кейк оставяме хубаво да изстине и след това поне 1-2 часа охлаждаме в хладилника, за да стегне кремчето. Черешовият крем изсипваме непосредствено преди консумация.


 
             Когато разрежем кейка от него като истинска лава изтичат черешките.
       Този кекс е много сочен и вкусен, а черешките му придават още по-свеж вкус. 


Парче - след като кейкът е престоял в хладилника! Кремът не се разтече!
 


Приятен апетит!

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


  
ПП: За приготвянето на този кейк използвах две рецепти от интернет - едната на Вкусен свят, а другата на  Джемиле Чешлиева;



Няма коментари:

Публикуване на коментар