Обикновени мекици






 
 
       Мекичките на мама! Това са най-вкусните и икономични мекици, които съм яла. Рецептата е простичка - без яйца, без кисело или прясно мляко и същевремено  се получават превъзходни, апетитни, немазни мекички - дебеланки!
       Тези мекички мама ни ги прави винаги, когато отидем на село  - високо в Родопите и затова си ги наричаме още - Селски мекички :)  И не знам - от родопския въздух ли, от водата ли, ... но стават страхотни!


Продукти за тестото:

Брашно - около 800 гр.;
Вода - 400 мл. леко затоплена, не гореща;
Суха мая - около 10 гр.  /или това е 1,5 пак. на Д-р Йоткер/;
Олио - 2-3 суп. лъжици
1 ч. л. захар;
1 ч. л. сол;

Олио за пържене


    Количествата на брашното и водата са приблизителни. От брашното може да се отдели част, която допълнително да се вмеси, ако се наложи. Същото важи и за водата.

 
 
Начин на приготвяне:
 
      В дълбока купа или в друг подходящ дълбок съд пресяваме брашното. В средата правим кладенче. В него изсипваме маята, разтворена в леко затоплената, но не гореща вода. Сухата мая може да се прибави към брашното и без да се разтваря във вода - така препоръчват върху пакетчето, но аз винаги я разтварям. Добавяме солта и захарта.
      Като поемаме по малко от брашното от центъра към стените на съда, замесваме тесто. Месим дотогава, докато тестото започне да се отлепва от дъното и стените на съда. Тестото трябва да е меко и лепкаво - при лек допир с пръст да оставя малка следа. Стараем се да съберем на топка всичкото тесто. Месим още около 5 минути. След това в купата наливаме 2-3 супени лъжици олио. Продължаваме да месим, като се стараем тестото да поеме хубаво всичкото олио и отново да го съберем на топка.
Получената "топка" тесто, намазняваме леко с олио - при втасването да не хване коричка. Пъхаме купата в найлонова торбичка, която  завързваме. Поставяме на топло място, завиваме добре и изчакваме да втаса, докато тестото удвои обема си и се появят шупли.
 
Трик за начинаещи: В средата на топката тесто оформяме дупка с помощта на пръст. Когато тя се запълни, тестото е втасало добре.
 
      Олиото за пържене загряваме добре в дълбок съд. За да получим хубаво бухнали мекици, олиото в съда трябва да е в такова количество, че при пържене мекиците да плуват в него. Приготвяме си купичка с малко олио, в което да потапяме ръцете си при всяко вземане на тесто, тъй като втасалото тесто е меко и лепкаво. Откъснатото парче тесто дооформяме на топче и след това го разтягаме на тънко кръгче. Ако олиото е добре загрято, първоначално мекицата пада на дъното и след това се вдига на повърхността и започва бухването. Пържим до златист цвят от двете страни.
 
Приятен апетит!

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/












 
 


 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар