Това не е просто мляко с ориз, а истински сутляш с невероятен, богат и плътен вкус. Приготвянето му отнема малко повече време от традиционното мляко с ориз, но пък резултатът си заслужава отделеното време и усилия. Текстурата му наподобява крем, а отгоре е с коричка като на крем карамела. Много нежен и вкусен.
Необходими продукти:
1,200 л. прясно мляко /може 1 л. прясно мляко и 200 мл. течна сметана/
1 кафена чаша ориз /по възможност ориз Arborio, но става и с всеки друг/
1 ч. чаша вода
3/4 ч. чаша захар
3 жълтъка
3 с. л. натурално пшенично нишесте
1-2 ампулки ванилия
Начин на приготвяне:
В подходящ съд слагаме ориза заедно с водата, за да се свари до омекване т.е не го сваряваме напълно, а до полуготово състояние. Изцеждаме водата, ако такава е останала и добавяме 1.100 л. от прясното мляко и захарта. Бъркаме, на слаб огън, за да се разтопи захарта и когато това стане, добавяме нишестето предварително размито в останалото мляко. Отново бъркаме докато се сгъсти, като внимаваме да не стане на "бучки". Готовата кремообразна смес махаме от котлона и изчакваме да поизстине. През това време разбиваме жълтъците с помощта на вилица и внимателно ги прибавяме към поизстиналия крем. Добавяме и ванилиите.
В голяма тава нареждаме подходящи за печене купички и сипваме вода в тавата, колкото да покрие един-два пръста от дъното на купичките / без да сипваме вода в тях/. Разсипвваме крема, като го разбъркваме добре, за да се разпредели равномерно оризът във всяка купичка и отново поизчакваме, за да се образува лека коричка на повърхността му от изстиването. Поръсваме със захар и слагаме тавата в предварително загрята фурна на 160-170 градуса и включена само на горен реотан. Тавата трябва да е сложена на възможно най-високото ниво на фурната.
Когато бързам и не ми се чака кремът да образува коричка преди печенето, за да поръся със захар - правя това по време на самото печене. Издърпвам тавата. Ръся захар и връщам обратно, за да се допече.
Печем до сгъстяване и образуване на златиста коричка като при крем карамела. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине и охлаждаме в хладилник. Десертът се консумира студен.
Когато бързам и не ми се чака кремът да образува коричка преди печенето, за да поръся със захар - правя това по време на самото печене. Издърпвам тавата. Ръся захар и връщам обратно, за да се допече.
Печем до сгъстяване и образуване на златиста коричка като при крем карамела. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине и охлаждаме в хладилник. Десертът се консумира студен.
Бележка: Количеството захар и ориз могат да варират според вкусовите предпочитания. В къщи го харесваме по-рядък и по-сладък, затова добавям още 2 лъжици захар и отнемам малко от количеството ориз по рецепта. Също така, ако решите за по-голяма плътност и богат вкус да използвате сметана - просто я добавяте и намалете млякото на 1 литър. След това рецептата е същата. Ако сметаната обаче е подсладена, леко намалете захарта.
Приятен апетит!
Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар