Милинки със сирене




Необходими продукти:

1 кг. брашно /приблизително/
1 кубче жива мая
500 мл. леко затоплено прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. сол
1 с. л. оцет /може и без него, но киселинността му подсилва глутеновите нишки, като им придава еластичност/
2 яйца
2-3 с. л. олио

За оформяне:

1-2 с.л. разтопено масло и
1-2 с.л. олио


За заливка:

1 яйце
200 гр. масло /който обича може да замени маслото с мас/
250 гр. сирене, по възможност по-твърдо
2 счукани сухара или 4-5 с. л.  галета



Начин на приготвяне:

         Пресяваме брашното в дълбок съд. В купичка изсипваме част от млякото, захарта, малко брашно и маята, предварително начупена на парченца. Леко с помощта на пръстите разбъркваме, за да се получи кашичка, която изчакваме да се активира. Активираната мая, яйцата, останалото мляко, солта и оцета изсипваме в оформено кладенче в брашното.  Като поемаме по малко от брашното от центъра към стените на съда, замесваме тесто. Месим дотогава, докато тестото започне да се отлепва от дъното и стените на съда. Тестото трябва да е меко и лепкаво - при лек допир с пръст да оставя малка следа. Стараем се да съберем на топка всичкото тесто. Месим още около 5 минути. След това в купата наливаме 2-3 супени лъжици олио. Продължаваме да месим, като се стараем тестото да поеме хубаво всичкото олио и отново да го съберем на топка.
Получената "топка" тесто, намазняваме леко с олио - при втасването да не хване коричка. Пъхаме купата в найлонова торбичка, която  завързваме. Поставяме на топло място, завиваме добре и изчакваме да втаса, докато тестото удвои обема си и се появят шупли.

        В зависимост от температурата на стаята втасването отнема различно време, но е добре да не бързаме, да бъдем търпеливи и да изчакаме поне 1 час.
      Трик за начинаещи: В средата на топката тесто оформяме дупка с помощта на пръст. Когато тя се запълни, тестото е втасало добре.

      От сместа за оформяне  - намазваме добре дълбока тавичка. Втасалото тесто разделяме на малки топчици, които една по една хубаво  омазняваме в същата смес.  Отново оставяме тестото на топло да втаса, но този път за около 30 минути.  През това време приготвяме заливката. Намачкваме с вилица сиренето и добавяме разбитото яйце към него.
      В съд разтопяваме маслото, в което добавяме счуканите до трохи сухари /или галетата/ и леко запържваме. Нужни са само 1-2 минутки и оставяме да се поохлади.
Втасалите милинки първо поръсваме с разбитите сирене и яйце, а след това и с топлата, но в никакъв случай гореща запържена смес.

      Важно е да се спази последователността на заливане, защото сиренето и яйцето ще задържат част от мазнината на повърхността и няма да и позволят да изпадне на дъното на тавата. Така милинките ще са относително равномерно мазнички!

      Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.

                                                              Приятен апетит!

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

Няма коментари:

Публикуване на коментар