Ако рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Необходими продукти за тавичка с ф 24 см.:
500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
2 яйца
1 с. л. захар
1 с. л сол
1 с. л олио
50 гр. разтопено краве масло /около/
За плънката и украсата:
50 гр. сирене /около/
малко кашкавал за настъргване върху питката
нарязан на тънички кръгчета колбас /най-добре да се вземе нарязан колбас от самия магазин/
чубрица, подправки и/или семена
Начин на приготвяне:
1. Отделяме част от прясното мляко, леко го загряваме и в него разтваряме маята с малко брашно и захарта. Изчакваме активирането на маята.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, олиото, яйцата, останалото прясно мляко и активираната мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио, за да не хваща коричка и го покриваме с кърпа, за да втаса. Втасването може да отнеме различно време, в зависимост от температурата на стаята, но трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме тестото да удвои обема си.
4. Втасалото тесто делим на две части.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, олиото, яйцата, останалото прясно мляко и активираната мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио, за да не хваща коричка и го покриваме с кърпа, за да втаса. Втасването може да отнеме различно време, в зависимост от температурата на стаята, но трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме тестото да удвои обема си.
4. Втасалото тесто делим на две части.
5.Първата разточваме и режем с чаша или формичка кръгчета. От тях и от срязаните на половинка кръгчета от колбас оформяме розички, с които запълваме външния кръг на тавата. Тавата предварително е омазнена добре.
6. Втората топка тесто, разточваме, мажем с масло, поръсваме със сиренето и завиваме на руло. Рулото леко усукваме и с него запълваме центъра на тавата.
8. Поливаме питката с останалото разтопено масло, настъргваме кашкавала, ръсим подправките и/или семената и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар