Малки питки с плънка

 
 
 
 
    Тези вкусни, малки питчици могат да се направят с всякаква плънка: с настърган твърд шоколад, с течен шоколад,  със сладко, настъргано твърдо сирене, само с масло и подправки, със захар и канела ... изобщо въпрос на вкус.
     От дозата излизат 12 питки във форма за мъфини с ф 8 см.  В случая обаче 4 от тези 12 изпекох във формички с дупка.
 


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


 
Необходими продукти:
 

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
1 ванилия /ако плънката ще е сладка/
50 гр.  разтопено краве масло /около/
олио за намазване на формичките и брашно нужно при точенето


За плънката и украсата:

шоколад, сладко, захар, крема сирене, извара, кашкавал - въпрос на вкус
грис, микс от семена или захар - за поръсване
жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Брашното се пресява и към него се добавя яйцето, солта, олиото, останалото мляко, ванилията /само, ако ще правим сладки питки/ и активираната мая. Омесваме добре. Тестото трябва да е средно по твърдост. Ако се наложи добавете още малко брашно.
3. Тестото се оформя на топка, маже се с олио и се покрива с фолио. Оставя се да втаса, докато  удвоят обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва - въоръжете се с търпение.
4. Втасалото тесто точим върху набрашнен плот, мажем с меко масло с помощта на четка, слагаме плънка  и оформяме.
5. Оформянето може да бъде по много начина.

-  Питките, които приличат на цветчета се правят като с помощта на чаша режем по четири кръгчета, които всяко по отделно сгъваме малко по-надолу от средата, а след това събираме двата му края. Редим във формата за мъфини, която е предварително намаслена. В средата правим малко топче, което ръсим с маково семе.
-  Друг вариант е разточване на правоъгълна кора, мажем с масло и слагаме плънка до към средата на кората. Режем единия и край както е показано на снимката, навиваме на руло като започваме от ненарязания край и после завиваме като охлювче. Поръсваме с грис. Подреждаме в намаслена форма за мъфини.


- Третият вариант в случая е чрез нареждане във форма за малки кексчета / с дупка в средата/ на две кифлички, които се застъпват в двата си края. След изпичането им, ги обърнах и намазах с жълтък, поръсих със семена и върнах за 4-5 минути в топлата фурна, за да се "залепят" семената и да се запече жълтъка.

6. След като оформим питките ги оставяме във формите да починат за 20-30 минути, мажем с жълтък, ръсим със семена /ако плънката предполага/  и печем на 170 градуса до позлатяване.

Приятен апетит!






 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар