Богородична погача




Тази питка омесих днес специално за утрешния голям  Християнски празник  - Успение Богородично /15 август/.
Нека  всички бъдем здрави, успешни, щастливи и изпълнени с любов!


Необходими продукти за тавичка с диаметър около 30 см:

1200 гр. брашно /около/
42 гр. жива мая
600 мл. прясно мляко
2 яйца
5 с. л. кисело мляко
2 с. л. захар
1 ч. л сол
4 с. л олио
3-4 с. л какао
60 - 80 гр.  разтопено краве масло /около/
олио за намазване на тавата и брашно нужно при точенето


За украсата:

маково семе
смес от различни семена
грис за поръсване
яйце за намазване /белтъкът за частите от рулото, които са посипани с грис/

Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Брашното се пресява и към него се добавят яйцата, киселото мляко, солта, олиото, останалото прясно мляко и активираната мая. Омесваме добре. Тестото трябва да е средно по твърдост. Ако се наложи добавете още малко брашно.
3. Оформяме тестото на топка, мажем го хубаво с олио, поставяме го в дълбок съд и го покриваме с фолио. Изчакваме да втаса добре.
4. Втасването може да отнеме различно време в зависимост от стайната температура, но се налага да изчакаме търпеливо.
5.  Оформянето на питката е въпрос на предпочитание. Този вариант конкретно е много лесен, защото използвах предимно топчета, които посипах с различни семена. Във външния кръг има и части от нарязано цветно руло - бяло и кафяво тесто. Кафявото е с добавено какао. При разточването на рулото всяка от двете кори добре намазах с масло.
6. Между парчетата двуцветно руло съм оформила отново нещо като руло, но само от бяло тесто и с нарязан край както е показано на снимката. Нарязаният край е намазан с белтък и посипан с грис.


7. Оставяме оформената питка да почине около 20-30 минути.
8.  Преди да сложим да печем с помощта на лъжица равномерно разпределяме останалото масло. То не бива да е горещо, а само леко топло.



9. Печем на около 170-180 градуса, на предварително загрята фурна.

Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


Няма коментари:

Публикуване на коментар