Лесни чийзкейкчета с шоколадов и плодов вкус. Свежи и ефектни!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Необходими продукти:
От това количество направих 3 кръгли чийзкейкчета с ф11 и три малки чашки
За основата:
150 гр. чаени бисквити сметана
1/2 пакет масло от 125 гр. /т.е около 60 гр./
4 с. л смлени бадемови ядки
1 ампула ванилия
За крема:
500 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
175 гр. Филаделфия натурална
200 гр. бял шоколад
1 ампула ванилия
За оцветяване и декорация:
100 гр. черен шоколад
2 с. л масло
3-4 с. л. прясно мляко
какао
малини, боровинки, къпини, грозде
желатин
Начин на приготвяне:
1. Разтопяваме маслото и го смесваме със смлените /или счукани на ситно/ бисквити, бадемите и ванилията. Разбъркваме добре и изсипваме в малки формички и/или чашки, с предварително покрити с хартия за печене дъно и стени. Моите кръгли формички са с ф 11. Притискаме много добре с пръсти или с помощта на лъжица, за да се получи стегната и равномерно разпределена основа. Слагаме в хладилника, за да стегне докато приготвяме кремовете.
2. В дълбок съд смесваме маскарпонето, заквасената сметана и Филаделфията. Разбъркваме на ниска степен на миксера. 3. Разтопяваме шоколада в микровълнова печка или на водна баня и го изсипваме към крема. Разбъркваме леко до хомогенизиране.
4. Разделяме получения крем в малки купички и го "оцветяваме" по желание.
- какаовият пласт се получава, чрез добавяне на какао
- розовият пласт се получава, чрез добавяне на пасирани малини
- лилавият пласт - чрез добавяне на пасирани боровинки
- какаовият пласт се получава, чрез добавяне на какао
- розовият пласт се получава, чрез добавяне на пасирани малини
- лилавият пласт - чрез добавяне на пасирани боровинки
5. Изсипваме крема върху основата и заглаждаме с лъжица всеки от слоевете. Оставяме в хладилника за 1-2 часа, за да стегне.
6. За част от чийзкейкчетата използвах и глазура, която се нанася след като те са се охладили добре:
- Шоколадовата глазура- Разтопен черен шоколад с масло и мляко
- Плодовата глазура - 2 с. л. желатин се оставя да набъбне с малко вода, след това се загрява /без да кипне/, за да се разтопи и към него се добавя сок от малини
6. За част от чийзкейкчетата използвах и глазура, която се нанася след като те са се охладили добре:
- Шоколадовата глазура- Разтопен черен шоколад с масло и мляко
- Плодовата глазура - 2 с. л. желатин се оставя да набъбне с малко вода, след това се загрява /без да кипне/, за да се разтопи и към него се добавя сок от малини
7. Заливаме с глазурата, украсяваме с плодове и скриваме чийзкейкчетата във възможно най-закътаното ъгълче на хладилника - далеч от лакоми очи и ръце и търпеливо изчакваме поне още 7-8 часа, за да стегне добре. Това е най-трудната част :)
8. Консумира се непосредствено преди сервиране, защото бързо се отпуска.
Няма коментари:
Публикуване на коментар