Питка Слънце със спанак и сирене




  Тази вкусна, ароматна и ефектна питка отдавна си я бях набелязала, но все не и идваше редът. В интернет се "върти" отдавна и я има с много разновидности на тестото - с мая, без мая, с вино и т.н. Реших да я направя с обикновено тесто за пита с мая, като разчитах, че така ще стане по-мекичка и в комбинация със свежестта на спанака, ще се получи чудесна комбинация. Така и стана! Пухкава, сочна и невероятно вкусна! Опитайте!


Необходими продукти за тавичка с ф 30 см.

500 гр. брашно
20 гр. жива мая / 1/2 пакетче/
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л захар
1 ч. л сол
1 с. л олио


За плънката:

350 гр. спанак /пресен или замразен/
350 гр. краве сирене
1 яйце
100 гр. кашкавал
1-2 с. л галета
червен пипер
сусам или смес от семена
масло за намазване

Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Брашното се пресява и към него се добавя яйцето, солта, олиото, останалото мляко и активираната мая. Омесва се добре. Тестото трябва да е средно меко. Ако е необходимо се добавя още малко брашно.
3. Оформяме топка от тестото, която мажем с олио и слагаме в плик, за да не изсъхне докато втасва. Изчакваме да втаса добре - докато удвои обема си.
4. Докато тестото втасва приготвяме плънката. Ако спанакът е пресен - го почистваме, нарязваме и попарваме, а ако е замразен  - го размразяваме. Към спанака добавяме натрошеното сирене, настъргания кашкавал, яйцето и галетата.
5. Втасалото тесто разделяме на две части, от които разточваме две кори  с диаметър около 30 см.
6. В тава на дъното, на която сме сложили хартия за печене поставяме първата кора. В центъра и изсипваме половината плънка - във формата на топче, а по периферията на кората правим пръстен от останалата плънка  - както е показано на снимката.


 
7. След като оформим плънката, върху нея внимателно поставяме втората кора. Леко притискаме с пръсти, а върху центъра за по-лесно оформяне поставяме купичка или чаша, която да покрие  целия оформен център от плънка. Аз използвах широка чаша, с която само притиснах тестото, а след това я махнах, тъй като корите бяха добре прилепнали една към друга, но ако е необходимо  чашата трябва да остане до края на оформянето.
 
 
8. С вилица притискаме краищата на двете кори, а след това с остър нож режем от "пръстена" парчета с широчина около 3 см., които обръщаме на страни, така че плънката да е нагоре - както е показано на снимката;
 

 
9. Оформената питка може да се намаже с жълтък и да се поръси със семена и/или подправки. Аз намазах с малко масло и поръсих с червен пипер.
 
10. Питката печем в предварително нагрята на 180 гр. фурна до леко позлатяване.
11. След като се изпече я мажем с разтопено масло с помощта на четка.


Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте facebook страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

 
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар