вторник, 19 декември 2017 г.

Коледна баклава


 


Необходими продукти за тава 35/38 см.:
800 гр. кори за баница /най-добре 1 пакет турски 44 бр., ако не - 2 пак. от по 400 гр./
250 гр. масло
150 мл. олио
400-500 гр. счукани/смлени ядки /орехи, шам фъстък/
2 с. л. канела
4 ванилии

За сиропа:
1 кг. захар
1,200 литър вода
1 с. л лимонов сок
2-3 локума

За украса - по желание
смлян шам фъстък, кокосови стърготини, разтопен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Смесваме смлените ядки и канелата. 
2. Разтопяваме маслото и добавяме към него олиото. Разбъркваме и с четка намазваме дъното и стените на тавата, в която ще печем баклавата.
3. Редим 5 кори една върху друга, като последователно мажем с мазнина всяка една от тях с помощта на четка. След петата кора поръсваме равномерно от плънката и така до изчерпване на корите. Трябва да завършим с 5 кори, като последната не я мажем с мазнина.
4. Режем баклавата като за по-красиво може да оформим звезда по схемата долу.

5. Загряваме останалата мазнина и с нея заливаме по всички разрези, включително и по краищата.
 
6. Печем на слаба фурна - около 160 градуса до пълна готовност. Изпичането е много важно. Трябва да бъдем търпеливи, за да се изпече добре и отвътре, затова не вдигайте градусите и отделете повече време за този момент.

 
7. Докато баклавата се пече приготвяме сиропа. Кипваме водата, захарта и локумите. Намаляваме котлона и оставяме да поври поне 15-20 минути, за да се посгъсти сиропа. Малко преди да махнем сиропа от котлона, добавяме лимоновия сок и ванилиите. Изчакваме сиропа да се охлади. Не трябва да е горещ. Прецеждаме го, за да махнем остатъците от локума и внимателно заливаме изстиналата баклава.
8. Изчакваме поне 1 ден, за да се сиропира добре. Не я покривайте.

   Баклавата от снимката е украсена 1 ден след заливането чрез внимателно поръсване на ромбчетата й с кокосови стърготини, смлян шам фъстък и шприцован бял и черен шоколад. Преди да поръся леко овлажних повърхността с помощта на четчица, която потапях в захарен сироп - около 50 мл. вода, в която разтопих 1 с. л. захар. Баклавата трябва да бъде сочна, но не и да плува в сироп.
 
 
   Има много спорове как се сиропира баклава. Всичко е според търсения ефект. Аз не обичам баклавата мека и кашава, предпочитам я по-хрупкава и стегната, затова заливам студена баница с топъл, но негорещ сироп /може и направо със студен/. Пробвайте, за да намерите най-харесвания от вас начин.
 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

 
 




2 коментара:

  1. А как я украсявате , впечатляваща е наистина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Добавих описание за конкретната украса, макар че не е нещо сложно. Лесно е, но много ефектно. Благодаря за интереса!

      Изтриване