събота, 30 юни 2018 г.

Пита за Петровден


 
 

Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио


За украса:
какао
цветна захар
брашно за поръсване
олио за намазване на тавата и тестото


Начин на приготвяне:


1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.

2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне.

4. Втасалото тесто оформяме на топка, която леко разточваме до диаметъра на тавата, в която ще печем. Прехвърляме го в намаслената тава и го оставяме да почине още около 20-30 минути.

5. Втасалата пита намазваме с олио, поръсваме я леко и равномерно с брашно и поставяме украсата. Птичката е направена с шаблон и какао. Ябълката от малко тесто - тънко разточено, изрязано на ръка и поръсено с цветна захар.

6. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
 
Да ви е сладко!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар