Питка с розички





Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио


За украса:
1 жълтък за намазване
маково семе

За бялото тесто за украса
брашно и вода - до твърдост на пластелин

брашно за поръсване при точене
олио за намазване на тавата и тестото


Начин на приготвяне:


1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време  подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.

4. Втасалото тесто  оформяме на топка по размера на тавата и го прехвърляме в нея. Оставяме питката  да почине още около 20-30 минути, а през това време подготвяме бялото тесто за украса. Аз го правя като смесвам вода и брашно до гъстотата на пластелин. Не слагам сол, нишесте или други съставки. Точа върху набрашнен плот и изрязвам с фигурки или нож.

5. Втасалата пита намазваме с разбития жълтък с помощта на четка и поставяме украсата и поръсваме със семената. Украсата  не се маже с жълтък и е въпрос на фантазия!

6. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
 
  
Да ви е сладко!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар