От всички рецепти, които съм пробвала за напукани какаови сладки, тази ми допада най-много. При нея тестото е малко по-гъсто от кексово и съответно топчетата се оформят по-трудно, за разлика от рецептите с маслено тесто, но пък след изпичане се получават мекички сладки подобни на брауни и с хрупкаща коричка на местата, където има пудра захар.
Необходими продукти:
2 ч. чаши брашно
4 броя средни по размер яйца
50 гр. какао
3/4 ч. чаши олио
2 ч. чаши захар
2 бр. течна ванилия
5 гр. бакпулвер / 1/2 пакетче /
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В купа разбиваме яйцата и захарта до получаване на пухкава смес. Добавяме олиото и ванилията.
2. Пресяваме брашното и го смесваме с бакпулвера и какаото.
3. Сухите съставки прибавяме към течните постепенно и при непрекъснато бъркане с миксер. Получава се гъсто кексово тесто.
4. Покриваме съда с фолио и го оставяме да престои в хладилник поне 4-5 часа. Аз забърквам тестото вечерта и пека на сутринта. Така съм сигурна, че е добре охладено.
5. Включваме фурната на 180-200 градуса.
6. От тестото с помощта на чаена лъжичка загребваме количество с големината на орех и го слагаме в купа с пудра захар. Овалваме добре всяко топче и местим в тавата за печене, която предварително е застлана с хартия. След като подредим топчетата в тавата, веднага слагаме да печем, за да не се затоплят от стайната температура.
Прилагам видео за ориентир на гъстотата на тестото преди оформяне на сладките:
7. Печем не повече от 10-11 минути и вадим. Идеята е силната температура да създаде коричка, а вътрешността да е мекичка, дори изглеждаща недопечена като при браунито. Ако печем по-дълго сладките ще станат сухи.
8. Оставяме сладките в тавата да поизстинат 5 минути и чак тогава ги вадим.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар