Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:
Обърнете внимание, че това количество е за малка питка, ако е нужно го удвоете!
500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
За намазване
30 гр. масло +3 с. л. олио
За украса:
1 жълтък за намазване
маково семе
брашно за поръсване при точене
олио за намазване на тавата и тестото при втасване
Начин на приготвяне:
1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.
4. Втасалото тесто разделяме на три топки, като може да отделите съвсем малко от тестото за украсата накрая. Всяка една топка разточваме до размер подходящ за тавата. Поставяме я в тавата и я намазваме с мазнината, която предварително сме подготвили като сме смесили маслото с 3 с. л. олио. По същият начин процедираме и със следващите две топки. Последната кора също намазваме с мазнина.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.
4. Втасалото тесто разделяме на три топки, като може да отделите съвсем малко от тестото за украсата накрая. Всяка една топка разточваме до размер подходящ за тавата. Поставяме я в тавата и я намазваме с мазнината, която предварително сме подготвили като сме смесили маслото с 3 с. л. олио. По същият начин процедираме и със следващите две топки. Последната кора също намазваме с мазнина.
5. Оформянето е както е показано на снимките:
Режем на 8 части през центъра. Получаваме 8 триъгълника. |
Правим във всеки ъгъл на всеки един от 8- те триъгълника разрези като на снимката |
Подвиваме последователно трите ъгъла към центъра и притискаме |
Подвиваме последователно трите ъгъла към центъра и притискаме |
Подвиваме последователно трите ъгъла към центъра и притискаме |
Трите върха на всеки сектор промушваме през празното място и усукваме по един път |
Разрезите ми е най-лесно да ги правя с малка шпатула, около 2 см. Тази в средата. |
6. Оставяме питката да почине около 20-30 минути. Намазваме с разбития жълтък с помощта на четка и поставяме украсата, която в случая е от предварително заделено малко количество от тестото. От него направих 5 топчета, намазах ги с жълтък и ги поръсих обилно с мак, а от друга част изрязах цветчета, които не намазах с жълтък, за да са бели .
7. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар