Необходими продукти:
10-12 чушки, според големината им
1 ч. чаша ориз
2 стръка праз
1 морков
4-5 с. л. доматено пюре /или настъргани пресни домати/
2 скилидки чесън
1/2 к. чаша олио + 2 с. л. олио за тавата
1 с. л. червен пипер
сол, чубрица, черен пипер, кимион - на вкус
4-5 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Режем праза на ситно, настъргваме моркова. В дълбок съд изсипваме олиото и запържваме за няколко минути праза и моркова. Добавяме ориза, разбъркваме и изчакваме няколко минути, за да поеме от мазнината - придобива "стъклен" вид. Добавяме 1 ч. чаша вода, подправките, доматеното пюре и счукания чесън. Оставяме на бавен огън, докато оризът поеме водата. Може да захлупим с капак.
2. Почистваме чушките и ги пълним с плънката, която трябва да е поизстинала преди това. Чушките не бива да са плътно пълни с плънка, а до 3/4 от обема им, защото оризът набъбва по време на печенето и трябва да има място за това. Посипваме с брашно отвора на всяка чушка и ги нареждаме в тавичка.
3. В тавичката изсипваме една чаша вода, малко сол и 2 с. л. олио.
4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 90 минути, като може да поставим върху тавата фолио.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар