Питка със сирене и мрежеста украса


 
 
      Рецептата за тази вкусна питка ми я даде една моя приятелка - Дани, с която сме родом от най-красивото за мен родопско село -  Лилково. Свързвам тази питка с края на миналото лято, с едно гостуване в съседното на Лилково - село Бойково, с весели баби родопчанки, много емоции, гостоприемство и родолюбие.

     Единственото, което промених в рецептата е добавянето на плънка, тъй като на всички вкъщи ни се хапваше нещо със сиренце. Разбира се питката е чудесна и без плънка - мекичка, ароматна и вкусна. А украсата е въпрос на фантазия!
 
 
Необходими продукти:
4 яйца
250 гр. кисело мляко
200 мл. топла вода
жива мая за 1 кг. брашно
2 с. л. захар
1 с. л. сол
около 1 кг. брашно
50 мл. олио
 
за плънката:
300 гр. сирене
50 мл. олио за оформянето
 
за украсата:
брашно и вода
жълтък за намазване
масло за намазване на изпечената питка 
 
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното, правим кладенче в средата. Разтваряме  маята и захарта в топлата /негореща/ вода. Изсипваме маята, киселото мляко, яйцата и солта. Омесваме меко, нелепнещо тесто, като по време на месенето усвояваме олиото. Оформяме топка от тестото, която оставяме да почине около 20-30 минути в съд със стреч фолио.
 

 
 
2. От тестото отделяме една топка колкото юмрук, а от останалата част още дванадесет еднакви по-малки топки.
 
3. Разточваме съвсем леко малките топки. Може просто да ги сплескаме и с длани. Всяка една от тях мажем с олио и поръсваме с натрошеното сирене.
 

 
4. С ръце оформяме разточеното тесто отново като топка.
 


5. Нареждаме топките в тавичка застлана с хартия за печене. Последно в центъра поставяме най-голямата топка, която сме обработили по същия начин като дванадесетте по-малки.

 
6. Оставяме питката да втаса около 30-40 минути, след което я мажем с жълтъка разбит с 1 ч. л. вода. Част от жълтъчената смес отделяме, за да я използваме за закрепване на украсата.

 
7. Печем на 170 градуса, като докато печем питката подготвяме бялата украса. Омесваме тесто с твърдостта на пластелин само от вода и брашно. Разточваме и изрязваме с формички желаната бяла украса. Може да направим и розички. Въпрос на фантазия. Аз приготвих нещо като кръгла мрежа за центъра и няколко мрежести триъгълници за периферията. 



 
 
8. Върху изпечената питка поставяме украсата, която сме подготвили. Прикрепяме я като намазваме с жълтък местата, на които ще я поставяме. Поставянето на украсата става в самата фурна, не вадим питата от нея, а само леко издърпваме скарата навън, за да ни е по-лесно да работим. Трябва бързо да се действа.

9. Връщаме питката, вече с украса, във фурната за още 10 минути, на 150 градуса, само на горен реотан, за да се изпече и украсата. Тъй като е тънка, повече време не й е нужно.
10. Изпечената питка може да намажем с масло - особено на местата с бялата украса, за да придобият гланц.
 
 
Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар