Домашни джинджифилови бонбони за болно гърло и кашлица

          
 
        В сезона на грипа и настинките ви предлагам да пробвате да си приготвите домашни джинджифилови бонбони. Като изключим захарта, съставките им са полезни, а ако нямате търпение да втвърдявате сместа до бонбони, може да  я използвате и в по-течен вариант. След като я сварите, прецедите и сгъстите до гъстотата на мед, може да я  добавяте към чай или просто като приемате по една кафена лъжичка, като я задържате в устата и се стремите да "обгори" и гърлото.
       Освен всичко останало тези бонбонки са приятни на вкус, приготвят се сравнително бързо, ароматни са, загряват гърлото и облекчават болката му и неприятното дразнене при кашлица.

Необходими продукти:
1 ч. чаша пудра захар
1/2 ч. чаша вода
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. настърган джинджифилов корен
3-4 зърна карамфил
1/2 ч. л. канела
1 ч. л. мед

Чашите са с вместимост 200 мл.

Начин на приготвяне:
1. Почистваме и настъргваме джинджифила. В тенджерка смесваме всички съставки, без меда. Поставяме на котлона и варим 15 минути на умерен огън.
2. Прецеждаме течността, за да отстраним карамфила и настъргания джинджифил и връщаме тенджерката със сместа отново на котлона.
3. Варим, като сместа постепенно се сгъстява и променя цвета си, точно както карамелизираме захар. Проверяваме гъстотата чрез капка върху хартия за печене. Ако искаме да получим твърди бонбони - капката трябва да се втвърдява напълно, а ако искаме гъстотата на мед - е достатъчно капката да се сгъсти след изстиване, без да се втвърди.
4. След като преценим, че сме достигнали желаната гъстота, изключваме котлона и изчакваме 1 минута сместа да се поохлади. Добавяме меда и разбъркваме. Не бива меда да се смесва във врящата течност, за да не нарушим хранителните му качества, а също така не бива да е в голямо количество, защото ще разреди сместа и няма да се получат твърди бонбони.
5. Върху хартия за печене или върху силиконова подложка с помощта на чаена лъжичка разсипваме сместа и оформяме малки кръгчета - бонбони. Работим бързо, защото сместа бързо се втвърдява с изстиването си.  Ако имате форма за бонбони може да използвате нея.
6. Изчакваме бонбоните да се втвърдят напълно и ги овалваме в пудра захар, за да не се слепват един в друг.
7. Съхраняваме в затворен буркан.

Забележка: От тази доза излизат около 20-тина не много големи бонбона. Тъй като получените бонбони се овлажняват и слепват един за друг бързо, но и се приготвят сравнително бързо, не приготвям повече от една доза. Също така може да увеличите или намалите количеството на джинджифила по ваш вкус.


Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/



Няма коментари:

Публикуване на коментар