Чийз торта с вишневи сърца



 
 
Тази тортичка е доста лесна за изпълнение, но приготвянето й отнема повечко време, защото е нужно всеки отделен слой от крема да стегне преди да се изсипе следващия. Свежа е на вкус, наподобява чийзкейк без печене, но е доста по-желирана.
 

Необходими продукти за форма за торта с ф 23 см.
За белия крем:
800 гр. заквасена сметана
3 пакета крема сирене / от 125 гр./
1 ч. ч. пудра захар / чаша с вместимост 200 мл./
30 гр.  желатин

За блата:
2 яйца
2 с. л. захар
3 с. л. брашно
2 с. л. какао
4-5 с. л. сок вишна за сиропиране
1 ампула ванилия


За сърцата и за червения слой:
650 мл. сок от вишна
20 гр. желатин

За украса:
100 мл. течна сладкарска сметана
цветна червена захар


Начин на приготвяне:

1. Първо приготвяме сърцата като в купичка смесваме 10 гр. желатин с 30 мл. вода. Изчакваме 15 минути да набъбне и го втечняваме на водна баня. Внимаваме да не кипне, а само да го нагреем, за да се разтопи. Добавяме желатина към 350 мл. вишнев сок, който не бива да е студен, а на стайна температура, за да не се пресече желатина. Разбъркваме и изсипваме в малък съд с плоско дъно. Това може да бъде някаква пластмасова кутия за храна или нещо подобно. Идеята е след като се желира сока от него да може да изрежем 4 големи сърца с височина около 1 -1,5 см. Подберете предварително този съд, така че да отговаря и на широчина и на височина.

 
 
 
2. Прибираме съдчето с вишнев сок в хладилника и изчакваме около 2 часа, за да стегне добре.
3. Намасляваме добре форма за торта с подвижно дъно. Изрязваме сърца от желирания вишнев сок и внимателно ги вадим и нареждаме във формата за торта. Притискаме ги плътно към дъното.


 
4. Приготвяме белия крем. Разбиваме крема сиренето, заквасената сметана и пудрата захар. Те трябва да са на стайна температура, защото към тях  ще добавяме желатин. Разделяме крема на две равни части.
5. Разтваряме 15 гр. желатин в 40 мл. вода, изчакваме да набъбне 15 минути и след това на водна баня го втечняваме. Смесваме желатина с едната част от крема. Разбъркваме и изсипваме много внимателно върху сърцата. Може да се използва лъжица, за да се изсипе сместа около сърцата, за да не се разместят. Заглаждаме повърхността и поставяме формата за печене в хладилника за 2 часа, за да стегне добре крема.

 
6. Разтваряме 10 гр. желатин в 30 мл. вода, оставяме за 15  минути да набъбне, втечняваме на водна баня и прибавяме към останалите 300 мл. вишнев сок, който не бива да е студен. Трябва да е на стайна температура или леко затоплен.
7. Изсипваме върху белия крем вишневия сок, като използваме лъжица, за да пада струята върху нея, а не директно върху белия крем.

 
8. Отново връщаме формата за печене в хладилника за 2 часа.
9. Приготвяме останалия желатин / 15 гр./ по описания по-горе начин и го добавяме към втората част от белия крем. Разбъркваме и изсипваме върху червения /стегнат вече/ слой. Заглаждаме и прибираме в хладилника за 5-6 часа.
10. Приготвяме  блата по следния начин: Разбиваме на сняг двата белтъка. Отделно разбиваме захарта с двата жълтъка до побеляване. Добавяме ванилията и получената смес,  изсипвам към белтъците. Внимателно с лъжица или шпатула разбъркваме тестото. Пресяваме брашното и заедно с какаото постепенно и с разбъркване го добавяме към тестото. НЕ бъркаме с миксер, а на ръка, за да не изгубим въздушността на тестото. Изсипваме във форма за торта, застлана с хартия за печене. Нейният размер трябва да отговаря на размера на формата, в която е крема. Може блатът да бъде приготвен предварително, ако не разполагате с две форми за торта.



 
Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса. След изпичане изчакваме блата да изстине и го сиропираме с няколко лъжици вишнев сок.

 
11. Върху блата обръщаме стегнатия желиран крем, като ако е необходимо с нож го отделяме от стените на формата, в която е стоял. Ако формата е била добре омаслена, това  става лесно.

Преди да обърнем. С отстранен ринг, само на дъно.
 
12. Украсяваме с разбита сладкарска сметана и с цветна захар.
13. Сервираме охладена.
 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 

 

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар