Необходими продукти за тава с ф 28 см.:
600 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
1 пак. суха мая / 7 гр./
5 с. л. захар
90 гр. разтопено краве масло
3 яйца размер М /2 яйца + 1 жълтък за тестото и 1 белтък за намазване/
1 ампула ванилия
За пълнежа:
200 гр. цветен локум
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното в подходящ съд. Правим "кладенче" и в него изсипваме последователно разтопеното масло, затопленото прясно мляко и всички останали продукти. Отделяме само белтъка, с който ще намажем питката преди изпичане. Месим меко тесто, което оставяме покрито с фолио и на топло, за да удвои обема си.
2. Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина около 0,5 см и с помощта на чаша изрязваме кръгчета.
3. Изрязаните кръгчета по три броя нареждаме така както е показано на снимката - със застъпване и в двата им края поставяме по парче локум.
4. Навиваме ги внимателно на руло и с помощта на нож разрязваме по средата на две, така че да се оформят две розички, след като ги изправим.
5. Получените розички редим една до друга в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме питата отново да втаса на топло. Трябва да удвои обема си.
6. Разбиваме отделения белтък и с помощта на четка мажем повърхността на питката. Аз мажа с белтък, защото умишлено искам да избегна силния цвят на жълтъка след изпичане. Изглежда ми по-добре така, в допълнение с цветния локум.
7. Поръсваме със захар и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Забележка: Розички оформени от това тесто може да се изпекат във форма за мъфини. Получава се много ефектно и красиво.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар