Прасковките по тази рецепта стават по-големи от "стандартните" сладки, но пък се пести време от издълбаване на сърцевината след изпичане. Пригответе си орехови черупки - половинки :)
Тестото за прасковите:
4 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1/2 пак. бакпулвер
1 ампула ванилия
6 ч. ч. брашно
олио за ръцете при оформяне на топчетата
За пълнежа:
орехови ядки
мармалад
или кондензирано мляко, тахан, орехови ядки
За украса:
сладкарска боя
захар
листенца мента или други безвредни листа
орехови черупки - половинки, почистени и измити добре / 20-25 бр./
Начин на приготвяне:
1. В дълбок съд разбиваме яйцата и захарта. Добавяме олиото, ванилията и киселото мляко, в което предварително сме сложили содата за хляб.
2. Последно добавяме пресятото брашно и бакпулвера. Месим меко тесто.
3. Тестото покрито с фолио почива около 1час
4. Потапяме ръце в олио и късаме топчета, колкото орех. Стараем се да са максимално гладки, за да не се напукат допълнително при печене. Във всяко едно топче с притискане "вмъкваме" половинка от орех. Редим в застлана с хартия за печене тава.
5. Печем на 170-180 градуса до леко порозовяване, като след изпичане изчакваме малко и отстраняваме ореховата черупка от сладките. Това става много лесно и бързо.Получават се издълбани и готови за пълнежа прасковени половинки.
6. Приготвяме пълнеж по избор. Може да смелим на едро орехови ядки и да ги смесим с мармалад или пък да ги добавим към няколко лъжици кондензирано мляко и лешников тахан.
Разбира се плънката може да бъде и обикновен крем. Приготвен по описание на опаковката.
7. Пълним половинките с пълнежа и ги слепваме. Оставяме да стегнат за около 30 минути.
8. Разтваряме боята във вода. А в друг съд приготвяме захарта. Последователно топим слепените прасковки: първо в боята, а после и в захарта.
9. За украса може да се сложат листенца от мента или други подходящи за консумация листа;
Забалежка:
Отстранените черупки могат да се използват повторно, за това ги почистете и запазете.
Пробвах да увия ореховите черупки във фолио и така да изпека сладките, но отлепянето се получи значително по-трудно.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар