Плетено бананово руло





 Вкусно и красиво руло със свежо кремче и банан, за което е нужно съвсем малко повече време за приготвяне. Плетеното руло се получава само от пандишпанов блат, защото има известна жилавост.  
   
         От тази доза излиза като размери едно малко руло т. е  1/2  от големината на тавата, в която пека. Това е така, защото при плетенето се "губи" част от площта. Ако искате да получите едно "нормално" по размери руло т. е с размерите на тавата, в която печете, ще трябва да направите двойна доза тесто и да изпечете два блата. След това се процедира по долуописания начин.

За пандишпана - тава с размер 35/30 ще са ни нужни:

5 яйца
5 с. л брашно
5 с. л захар
10 гр. бакпулвер
1 ванилия
3-4 капки боя за хранителни цели
 
За крема и плънката:
1  банан
250 гр. маскарпоне
4-5 с. л кисело мляко
4-5 с. л пудра захар / на вкус/

Как го приготвям:

1. Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам жълтъците с две от лъжиците захар, с помощта на миксер, докато кристалчетата се разтопят.
2. Разбивам белтъците, докато станат на сняг, а след това постепенно  добавям останалите три лъжици захар, като продължавам да бъркам с миксера.
3. Към белтъчната смес добавям жълтъчната - постепенно и внимателно, като бъркам леко, вече не с миксер, а с шпатула и само в една посока.
4. Смесвам пресятото брашно с бакпулвера. Добавям ги /отново постепенно и с бъркане на ръка, в една посока/ към яйчната смес. Целта е сместа да не изгуби своята въздушност.
5. Последно добавям ванилията.
6. Разделям сместа на две равни части - за измерването аз използвах купички - еднакви по големина. В една от купичките добавяме боята и разбъркваме до равномерен цвят.

 
7. В тава слагам хартия за печене, която съм разделила по средата със сгъване. В получените два сектора изсипвам  двете смеси  и ги заглаждам с лъжица, за да е равномерно навсякъде.
8. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до позлатяване.
9. Вадя получените два  блата и ги обръщам върху парче хартия за печене.
10. Отлепям внимателно хартията от блатовете и ги нарязвам на ивици по дължина.
11. Сплитам рулото на решетка.


12. Приготвям крема за намазване като разбивам маскарпонето, киселото мляко и пудрата захар. Равномерно мажа получената решетка. Нарязвам банана на ивици по дължина и редя върху намазаната решетка. Навивам внимателно и стегнато. /Обикновено от крема ми остава известно количество, но все още не съм намерила по-малка разфасовка маскарпоне./
13. Оставям в хладилника за около 1-2 часа
Забележка: Не сиропирам блата, защото в случая кремът за намазване е доста влажен и се получава достатъчно сочно руло.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар