Лятото свърши, а аз все още не съм изразходвала запасите от бисквити, които купих, за да имам под ръка, когато реша да приготвя десерт без печене - заради жегите. :)
Скоро видях в една от кулинарните групи, в които членувам, рецепта за Раиран сладкиш, но с два цвята тесто и многократно печене и ми хрумна, че би се получило добре и с бисквити. Това ще е поредната рецепта, която ще напиша с бисквити - лесна, вкусна, интересна като идея и подходяща за работещи домакини. Всъщност рецепта е силно казано, защото всеки може да слепя бисквити с мармалад :) , но все пак ще "нахвърля" няколко думи за сглобяването на този сладкиш ... , но да караме подред.
Скоро видях в една от кулинарните групи, в които членувам, рецепта за Раиран сладкиш, но с два цвята тесто и многократно печене и ми хрумна, че би се получило добре и с бисквити. Това ще е поредната рецепта, която ще напиша с бисквити - лесна, вкусна, интересна като идея и подходяща за работещи домакини. Всъщност рецепта е силно казано, защото всеки може да слепя бисквити с мармалад :) , но все пак ще "нахвърля" няколко думи за сглобяването на този сладкиш ... , но да караме подред.
Необходими продукти:
3 опаковки обикновени бисквити на "Житен дар" Petit Beurre /опаковка от 120гр./
мармалад за намазване - ползвах домашен шипков мармалад
100 гр. бял шоколад
150 гр. черен шоколад
3 с. л. прясно мляко
1 с. л краве масло
Така изглеждат бисквитите |
Начин на приготвяне:
1. Сложих в хладилника мармалада, както си е в бурканчето за около 3-4 часа, за да е по-стегнат и да не се разтича при мазане.
2. Приготвих две празни правоъгълни кутии, за да ми е по-лесно да подравнявам бисквитите по стените им /може да използвате и подходяща правоъгълна тавичка/. Застлах ги с достатъчно фолио, за да мога да увия пластовете бисквити от всички страни.
3. Намазах с мармалад и слепих 24 бисквити, като ги редих преди това на 4 купчинки по 6 броя, за да не изтича мармалада от тежестта им и чак тогава ги сглобих и сложих в кутията, както е показано на снимките. Между четирите купчинки от по 6 бисквити - за слепване използвах отново мармалад. Това е нашият първи пласт. Завих с фолиото и прибрах в хладилника
4. Същото направих и с втория пласт - отново от 24 бисквити по схемата от горните снимки. Завих с фолио и прибрах в хладилника.
5. Двата пласта сглобих шахматно след 24 часа, като намазах първия пласт с мармалад и върху него сложих втория пласт, така че бисквитите от двата пласта, както писах вече да са шахматно разположени.
6. Разтопих шоколадите с прясното мляко и маслото в микровълнова печка и облях от всички страни сладкиша.
7. От нужните по рецепта три опаковки бисквити ми останаха няколко бисквитки, които смлях в блендер и поръсих върху шоколада.
7. От нужните по рецепта три опаковки бисквити ми останаха няколко бисквитки, които смлях в блендер и поръсих върху шоколада.
8. Върнах в хладилника за още 30-40 минути, нужни за да стегне шоколада.
9. Реже се с широк остър нож.
Приятен апетит!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Тук може да видите още един интересен сладкиш с бисквити - този от снимката:
http://vielitsa.blogspot.bg/2017/07/blog-post_6.html
Тук може да видите още един интересен сладкиш с бисквити - този от снимката:
http://vielitsa.blogspot.bg/2017/07/blog-post_6.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар