Фалшива Къпана баница с готови кори

 



       Вкусна, дебеличка и много лесна баничка. Повечето баници, след като наредя корите ги режа и заливам, а в рецептата на тази всяка кора се топи - това е така нареченото "къпане" в яйчно млечната смес. Това я овкусява равномерно, а и става доста дебела и апетитна на вид.
      Истинските къпани баници се правят с точени, домашно приготвени кори и се "къпят" с вода, но за тези, които нямат време или просто не им се занимава - тази рецепта е доста добър вариант на "къпана баница".

Необходими продукти:

1 пак. кори за баница / 500 гр./ - по възможност от типа - Одрински
6 яйца
250 мл. прясно мляко
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сода
300-350 гр. краве сирене
125 гр. масло
олио за намазване на тавичката



Начин на приготвяне:

1. Приготвяме плънката на баницата като намачкваме сиренето с вилица и към него добавяме киселото мляко с предварително угасената в него сода. Разбъркваме. В купичка разтопяваме маслото.
2. Намазваме с олио тавата. В дълбок съд разбиваме яйцата и прясното мляко. Топим в яйчната смес една кора и я слагаме в тавичката. Не се стремим да е изпъната и точно по размера на тавата, а напротив - може да е намачкана, подвита и т.н важното е да покрие дъното. Върху нея разпределяме равномерно част от плънката и след това с лъжица поръсваме от разтопеното масло. По този начин продължаваме до изчерпване на корите, като трябва да завършим с кора.
3. Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна като когато сложим баницата във фурната увеличаваме на 160-170 градуса и 10-15 минути печем само на долен реотан, за да дадем възможност на баницата да расте нагоре. След това включваме и горния и печем до пълна готовност. Времето на печене при различните фурни е различно, затова следете процеса  и не увеличавайте градусите, за да не остане недопечена отвътре.

  
Забележка:
Моята фурна има 6 нива за поставяне на решетката, върху която слагам тавата. В случая използвах третото от долу на горе като  броя и самото дъно на фурната.

Ако за баницата ще използвате обикновени кори, тъй като те са по-тънки - в яйчната смес потапяйте и редете две или три кори една след друга т.е  потапяте кора, слагате в тавата, потапяте втора и нея нареждате /евентуално и трета/ и чак тогава ръсите плънка и масло!  Всичко останало е по същия начин.

 Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

Къпана баница с Одрински кори

Къпана баница с Одрински кори
 
 
Идеи за други видове баници може да видите тук:
 


 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар