Класически крем карамел

     
 

 
 
 Класически крем карамел - любим десерт. Ще бъда много подробна в описанията към рецептата, за което моля да ме извините, но тези записки са нужни и за мен самата, защото въпреки, че ни е любим десерт - не го приготвям повече от 1-2 пъти в годината и съответно някои особености може да пропусна.
 
    За вкусен крем карамел, като за всички десерти разбира се, са нужни качествени продукти. Ако ви е възможно се снабдете с домашно мляко и яйца. Вкусът е съвсем различен. В този случай обаче - аз винаги варя млякото предварително.
Това е моята рецепта:


Необходими продукти за 12 метални купички:

1 литър прясно мляко
150-200 гр. захар
8 средни яйца
2 ампулки ванилия

за карамела:
200 грама захар
1 ч. л лимонов сок
3-4 с. л. вода

Начин на приготвяне:

1. Първо приготвяме карамела, като в тенджерка изсипваме захарта, 3-4 с. л. вода и една чаена лъжичка лимонов сок. Сокът от лимон се слага, за да не се пресече карамелът /да не се захароса, докато го правим. Аз лично никога не съм усещала вкуса му в карамела и затова винаги добавям лимон - просто не ми киселее, съответно не ми и пречи. Имам приятелка, обаче, която твърди, че усеща киселото на лимона, затова тя не слага лимон при направата на карамел. Преценете сами дали да добавите или не лимонРазтопяваме захарта - първоначално без да бъркаме, а когато тя се разтопи напълно и започне да се карамелизира - разбъркваме леко, за да не прегори по краищата на съда.  Махаме от котлона веднага, когато преценим, че карамела е готов и разсипваме по 1 с. л. на дъното на всяка метална купичка. Разпределете го равномерно по цялото дъно. Докато карамелът се втвърди в купичките се захващаме с крема.
2.В дълбока тенджерка изсипваме млякото и захарта. Затопляме ги на котлона и бъркаме, за да се разтопи захарта. Не е нужно да кипваме млякото - само го затопляме.
3. В отделен съд разбиваме яйцата на ръка с вилица или с миксер на слаба степен и само за няколко секунди, за да не вкарваме излишен въздух в тях.
4. Към разбитите яйца на тънка струйка добавяме млякото, което трябва да е топло, но не горещо. Прецеждаме сместа и добавяме ванилиите.
5. Изсипваме млечно-яйчната смес в купичките и ги нареждаме в голяма тава, която сме сложили във фурната. Решетката на фурната е на второто ниво от долу, на горе /без да броя самото дъно на печката/. С кана или шише внимателно доливаме студена вода в тавата до 3/4 от височината на металните купички.
6. Печем на 150 градуса /без вентилатор/ като следим водата да не заври, защото крема ще стане на шупли. Може през 20-30 минути да слагате по 3-4 кубчета лед или ако нямате лед, предварително сложете бутилка с вода в хладилника и после изсипвайте от нея в тавата. Ако нивото на водата в тавата е високо - просто изгребете с черпак част от нея и тогава сложете лед или долейте студена вода. Какъвто и вариант да изберете - важното е да не позволявате водата да заври. В това се състои цялата тънкост на гладкия и плътен крем карамел.
7. Времето за печене при мен е към 2 часа, но всяка печка пече различно, така че не се водете по фиксирано време, а просто следете постоянно и от близо.
8. След като крем карамелът се изпече, изключете фурната и отворете вратичката й, но не вадете купичките. Оставете ги да изстинат напълно във водата, за да се разтопи карамелът на дъното и чак тогава ги преместете за съхранение в хладилника.
9. Преди консумиране може да извадите кремчетата от купичките, като с тънък и остър нож минете по краищата на купичката  - съвсем внимателно и ги обърнете в чинийки.
 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар