понеделник, 1 януари 2018 г.

Слънчогледи и елхички от картофено пюре




Необходими продукти:
600 гр. картофи
3 с. л брашно + брашно за оформяне
1 яйце
1 с. л масло
сол, черен пипер, чубрица, копър, чесън - на вкус

За центъра на слънчогледите:
 4-5 сварени жълтъка  /настъргани на най-ситното на рендето/
1-2 с.л майонеза
черни маслини - нарязани на малки парченца

Начин на приготвяне:

1. Сваряваме картофите и след като изстинат ги мачкаме с вилица или преса на пюре.
Не използвайте пасатор - това прави пюрето ужасно лепкаво дори за ядене, а за оформяне на каквото и да било е абсолютно невъзможно!
2. Добавяме останалите продукти /брашно, яйце, масло и подправки/ и добре разбъркваме на ръка или с вилица.
3. С набрашнени ръце оформяме топчета, които поставяме в тава застлана с хартия за печене. Сплескваме топчетата с помощта на дъното на чаша /или на ръка/ и оформяме кръгче. С нож правим разрези по периферията и оформяме цвете както е показано на снимката.

Тук рязах с къдраво ножче за кашкавал
 
4. В центъра леко натискаме с капачка или друго подходящо нещо, за да може след изпичането там да сложим плънката.
5. Печем за 8-10 минути в предварително загрята на 200 гр. фурна до леко порозовяване.
6. След охлаждане оформяме слънчогледите, като мажем с майонеза центъра на всяко "цвете", поставяме от настърганите жълтъци, а отгоре подреждаме  по няколко ситно нарязани парченца от черните маслини.
 
7. Елхичките от снимките са правени от същото пюре. Щприцовах /за съжаление с неподходящ щприц :)/ върху хартия за печене и запекох по гореописания начин. Украсих със звездички изрязани от сварен морков.
8. Част от пюрето запекох във силиконова форма за кексчета / с дупка в средата/. Охладих и напълних с руска салата.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар