Много подходящ за посрещане на 2019 година, която е година на Свинята /Прасето, Глигана/
Идеята за това прасенце взех от тук: https://gr.pinterest.com/pin/489555421991508600/
Правя го за първи път и за това е пълна импровизация. Извинете ме, за което :) Притеснявам се да не подведа някой с точни количества, но въпреки това ще се опитам да дам някакъв ориентир.
Тъй като маншоните може да са с различна големина, а може и да имат различно количество месо по тях, а аз не се сетих да претегля месото без бульона, имайте предвид, че количеството в рецептата е ориентировъчно и може да се наложи да добавите допълнително желатин на прах в бульона, за да стегне по-добре или пък да ви остане повечко месо и/или бульон.
13 бр. патешки маншони /но зависи от големината/
100 гр. шунка
2 маслини
2 пръчици карамфил
сол на вкус
листа маруля за украса
1-2 скилидки чесън /по желание/
Начин на приготвяне:
1. Маншоните се заливат с вода и се оставят да се сварят до пълно разваряване на месото /под капак/. Нека водата поври на слаб огън поне 30 минути след сваряването, защото трябва да се получи хубав и концентриран бульон, за да се желира в последствие. Водата, не беше много, колкото да покрие и свари месото, за да се получи пак казвам концентриран бульон.
2. Отцеждаме бульона. Костите се отстраняват от месото, а месото се нарязва на малки парченца. Отстраняваме горния слой от изстиналия бульон, който е от мазнина. Добавяме сол на вкус и счукания чесън /по желание/.
3. От шунката отрязваме две - три кръгчета, които ще ни трябват за зурличка, ушенца и опашка, а останалата шунка нарязваме на парчета и добавяме към месото.
4. Пълним с месото и шунката пластмасова бутилка от 1.5 лтр., а след това доливаме със затоплен бульон. Бутилката трябва да е плътно пълна до горе.
5. Затваряме с капачката и оставяме на хладно до пълно изстиване. Получава се естествено желиране. След това поставяме бутилката в камера за около 5-6 часа, за да ни е по-лесно после да отстраним пластмасата.
6. С помощта на макетен нож срязваме пластмасовата бутилка по дължина с два разреза, от двете страни, свързващи се на дъното. Вадим съдържанието внимателно и го украсяваме с шунката и маслините, така че да заприлича на прасенце. Зурлата се закрепя с клечка за зъби, а за ноздри се поставят пръчиците карамфил. Оставяме в хладилника за няколко часа преди консумация, за да не бъде прасенцето ледено.
7. Чинията украсяваме с листа маруля или друга зеленина. Сервира се непосредствено преди консумация.
Рецептата съм я срещала във вариант от желатин на прах и обезкостено, варено, пилешко месо /на пържоли/, вместо от приготвен бульон от патешки маншони. Смятам, че ако сами си приготвите бульона е по-вкусен вариант, въпреки че разправията по приготвянето е по-голяма.
Моето прасенце е от патешки маншони, предполагам ще стане и с пилешко и свинско месо, стига да има достатъчно кокали по него, за да се получи желиране. Аз лично все още не съм пробвала.
Също така, ако бульонът не ви е достатъчен или не е достатъчно желиран, пак може да използвате желатин на прах, за да стегне по-добре.
Моето прасенце е от патешки маншони, предполагам ще стане и с пилешко и свинско месо, стига да има достатъчно кокали по него, за да се получи желиране. Аз лично все още не съм пробвала.
Също така, ако бульонът не ви е достатъчен или не е достатъчно желиран, пак може да използвате желатин на прах, за да стегне по-добре.
За по-розов цвят на прасенцето може да се използва по-голямо количество шунка.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар