Постна содена питка с лимец


 
Бъдни вечер 2018г.
за Трифон Зарезан - 2019г.


 

Необходими продукти за тава с ф 24 см.:

2 ч. ч. бяло брашно /чаша с вместимост 200 мл./
2 ч. ч. пълнозърнесто брашно от лимец /чаша с вместимост 200 мл./
300-350 мл. газирана вода - затоплена
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. лимонов сок/оцет
1 с. л. сол
1 с. л. захар
5 с. л. олио

За украса:
3-4 с. л. бяло брашно

вода

Начин на приготвяне:

1. Пресяваме бялото брашното, добавяме пълнозърнестото брашно от лимец, а след това солта, захарта, олиото,  разтворената в лимоновия сок сода бикарбонат, последно и постепенно добавяме затоплената газирана вода.
2. Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине 20-30 минути в съд покрит със стреч фолио. През това време подготвяме бялото тесто за украса  - само от брашно и вода. Трябва да се получи гъсто тесто като пластелин. Не е необходимо да се добавя сол. Разточваме го и  изрязваме фигурки с формички или по шаблон. Друга част оформяме от фитилчета тесто - житните класове, птичката, гроздето.
3. Оформяме питката в тава застлана с хартия за печене. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да мушнете в тестото ПАРИЧКАТА - завита в алуминиево фолио. Дупчим повърхността на питката с вилица, за да не се пропука по време на печене.  "Залепваме" изрязаните фигурки от бяло тесто - като притискаме леко с пръсти. Мажем с четка с олио - съвсем леко. Украсата може да е само от семена или само от фигурки от тесто.
4. Печем питката на 180 градуса за около 30-40 минути.  
5. След изпичане вадим от тавата, поръсваме с пръсти с вода /няколко капки/ и завиваме в памучна кърпа и изчакваме малко, за да може да "обиколи нивата".

Весели празници  <3

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

Рецепта и няколко различни начини на оформяне на постна содена питка от бяло брашно може да видите като натиснете ТУК




 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар